Røykt mørelaks

Fagutvalg skal kvalitetssikre matspesialiteter

Strengere krav skal bidra til å synliggjøre de virkelige norske matspesialitetene. Et eget fagutvalg skal heretter bistå KSL Matmerk i godkjenningen av nye produkter som vil inn i Spesialitet-merkeordningen.

Publisert

- Matprodusentene skal oppleve stolthet når de oppnår Spesialitet-godkjenning, sier Arne Sverre Modahl, som er Spesialitet-ansvarlig i KSL Matmerk, i en pressemelding.

I alt 121 norske matprodukter fra 37 produsenter er i dag godkjent for bruk av Spesialitet-merket.

Spesialitet-merkingen har som mål å løfte fram spesielle norske matprodukter og nyvinninger, og på den måten bidra til økt matmangfold, matproduksjon og lokal og regional næringsutvikling. Nå endrer KSL Matmerk kravene og arbeidsformen slik at det spesielle ved produktene i ordningen skal bli enda tydeligere.

Spesielle egenskaper

- Målet med disse endringene er å sikre alle Spesialitet-søkere en best mulig og lik behandling. Det skal igjen sikre at de produktene som inngår i Spesialitet-merkeordningen faktisk har de spesielle egenskapene som ordningen skal garantere, sier Spesialitet-ansvarlig Arne Sverre Modahl i KSL Matmerk.

Prosessen med revidering av Spesialitet-kravene har pågått det siste året.

- Kravutvikling er langt på vei en dynamisk prosess. Den forrige kravendringen fant sted i 2006. Vi må som merkeeier hele tiden utvikle ordningen og tilstrebe at det ligger et best mulig system bak de godkjenningene vi gir. Produsentene skal få oppleve stolthet over å ha oppnådd Spesialitet-godkjenning, sier Modahl.

Fagutvalg

Den vesentligste endringen i arbeidet med Spesialitet-merkingen er opprettelsen av et eget fast rådgivende fagutvalg for Spesialitet-ordningen. Fagutvalget skal oppnevnes for ett år av gangen, og de sju medlemmene skal representere ulike deler av verdikjeden. Hovedoppgaven til utvalget blir å bidra til å avklare om produkter og bedrifter som søker om Spesialitet-merking oppfyller de kravene som settes.

- Målet er at fagutvalget skal kunne kobles inn så tidlig som mulig i en søkeprosess for nettopp å avklare om det aktuelle produktet er å anse som en mulig Spesialitet eller ikke. I og med at Spesialitet-godkjenningen gis for tre år av gangen, vil fagutvalget også ha en sentral rolle når det gjelder vurderingen av søknader om fornyelse av Spesialitet-godkjenningen, forteller Arne Sverre Modahl.Fagutvalget vil også bli brukt i forhold til videre kravutvikling for Spesialitet-merkeordningen.

Tydelighet I de nye Spesialitet-kravene legges det også opp til en enda klarere tydeliggjøring av det spesielle ved produktene. Både produsent, produkt og konkurransedyktigheten til produktet vil bli vurdert. KSL Matmerk har utviklet en egen metodikk med vurderingskriterier som skal bidra til en bedre og mer lik behandling av produsenter og produkter.

De nye kravene stiller også klarere krav om oppfølging og forbedring av kvalitetssystemene hos de respektive produsentene. Dette omfatter blant annet sporbarhet, beredskap og kundeoppfølging. Flere Spesialitet-produkterModahl peker på at behovene for utvikling av kravene blant annet ble synlig i forhold til at det ble godkjent flere spesielle produkter innenfor samme kategori.- Tidligere var det et krav om at Spesialitet-produktene skulle skille seg fra standard produkter i samme kategori. Men hva når det kommer flere Spesialitet-produkter innenfor den samme kategorien? Da må vi også kunne vise at disse har ulike kvaliteter som gjør hver og en av dem spesielle. Det er en av de problemstillingene vi mener vi står bedre rustet til å møte med de endringene vi nå foretar. Matmangfold - Spesialitet-merkeordningen skal bidra til å løfte fram spesielle norske matprodukter og nyvinninger både fra sjø og land. Det skal igjen bidra til utvikling av lokal og regional matproduksjon, og dermed også økt norsk matmangfold. Vi mener de endringene vi nå foretar i krav og arbeidsform styrker ordningen. Denne tydeliggjøringen av innholdet i ordningen vil både tjene Spesialitet-produsentene og ikke minst de forbrukerne som har sans og smak for det virkelig spesielle, sier Arne Sverre Modahl.Iverksetting I kravprosessen har også merkebrukerne vært invitert til å komme med innspill og forslag. Et forslag til nytt kravsett har også vært på høring blant merkebrukerne.De nye kravene er allerede vedtatt av styret i KSL Matmerk og vil bli gjort gjeldende fra og med 1. juli 2008. Allerede eksisterende merkebrukere får frist til utgangen av året med å tilpasse seg de nye Spesialitet-kravene. For nye søkere til Spesialitet-ordningen tas kravene i bruk umiddelbart. Pressemelding

Powered by Labrador CMS