Hallvar Ellingsen bredde2
Hallvar Ellingsen bredde2

Halvar Ellingsen vant NM i kokkekunst 2009

Halvar Ellingsen (23) vant han NM i kokkekunst 2009 i Ålesund. Ellingsen er fra Sortland og arbeider på Kulinarisk Akademi i Oslo. Ellingsen gikk av med seieren i et historisk jevnt norgesmesterskap, der kun tre poeng skilte første- og tredjeplassen.

Publisert

Halvar Ellingsen vant NM i kokkekunst 2009. Her i aksjon under konkurransen (Foto: Helene Aarnes)

- Helt vanvittig. Jeg drømte om å kunne ta en fjerdeplass, men aldri, aldri at jeg skulle gå helt til topps, sier 23-åringen.

Trent usannsynlig mye

De tre beste i NM i kokkekunst 2009, fra venstre Tommy Raanthi, Halvar Ellingsen og helt til høyre Morten Rathe, sammen med statsråd Lars Peder Brekk. (Foto: Matfestivalen).

- Jeg har trent usannsynlig mye, og hatt god hjelp fra mine kolleger på Kulinarisk Akademi. Det er kanskje min sterkeste side som kokk - at jeg kjenner så mange flinke kokker, sa en himmelfallen vinner, som tok seieren foran Tommy Raanthi fra NB Sørensen Dampskipsexpedition i Stavanger, og Morten Rathe fra Rica Nidelven Hotel på tredjeplass.

Gi yrket status

Årets NM-vinner Halvar Ellingsen. (Foto: Helene Aarnes)

Ellingsen fikk kongepokalen overrakt av Mat- og landbruksminister Lars Peder Brekk under fredagens NM-bankett.

- Jeg er privilegert som får jobbe som landbruksminister, og for å fremme norske råvarer. Jeg er også veldig privilegert som får jobbe for norske kokker, som er verdens beste. NM er viktig fordi det gir yrket status, og rekrutterer nye krefter, sa Brekk.

Matfestivalen

NM i Kokkekunst ble arrangert for åpen scene under Den Norske Matfestivalen i Ålesund. 12 finalister lager en treretters meny til 12 personer, fra utvalgte råvarer.

Dommerne legger vekt på smak, det visuelle, yrkesmessig håndverk og hygiene. Svært mange norske toppkokker har fått et karrierebyks som Norgesmester i Kokkekunst.

Fjorårets vinner av Bocuse d`Or, Geir Skeie, er blant dem som har fått sitt gjennombrudd i Ålesund. Arrangør av NM er Kokkenes Mesterlaug Møre og Romsdal, på vegne av Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL).

Den Norske Matfestivalen samler rundt 60 000 besøkende årlig, til faglige seminarer, seks norgesmesterskap og folkefest langs festivalkaia i sentrum av byen.

Retningslinjene og råvarene

Forretten skulle bestå av minst 60 prosent torsk, Tine produkt, blomkål, gulbeter og rød delikatesseløk. Hovedretten måtte ha av minst 60 prosent Liveche kylling, norske belgvekster, norsk purre og norsk hvitløk. Råvarer for desserten var minst 60 prosent krembasert produkt, tillegg til et fryst element, Walrhona sjokolade, eple og fersk pasjonsfrukt.

Årets finalister var:

Tommy Raanti ble nummer to i NM i kokkekunst 2009. (Foto: Morten Holt

Are Nordtvedt, kjøkkensjef, De fem stuer

Jo Steen, 1. kokk, To rom og kjøkken

Tommi Raanti, Kjøkkensjef, NB. Sørensen Dampskipsexpedisjon

Anders Isager, konsulent, G.I. Stavanger

Nicolas Christoffer Schilling Carlsen, kokk, Rica Nidelven Hotel

Morten Rathe ble nummer tre i NM i kokkekunst 2009. (Foto: Helene Aarnes)

Halvar Ellingsen, commis, Kulinarisk Akademi

Børge Brekke, kjøkkensjef, Bjørnefjorden Gjestetun

Petter Beyer, kokk, Jacobs bar og kjøkken

Ole Erik Holmen Løkken, kjøkkensjef, To rom og kjøkken

Morten Rathe, kjøkkensjef, Rica Nidelven Hotel

Lukasz Brekke, kokk, Bergen Airport Thon hotel

Alexander Berg, kokk, NB. Sørensen Dampskipsexpedisjon

Powered by Labrador CMS