Drikkevann
Drikkevann

Drikk nok vann i julen, sier Isklar-sjef

Pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og fet sjy hører julen til i mange norske hjem. At julematen kan være fetende kaloribomber er de fleste klar over, men mange glemmer at maten ofte også er veldig salt: – Salt mat krever rikelig med drikke. Vin, øl og akevitt er for mange faste og hyggelige tradisjoner, men husk å servere friskt og saltfattig vann ved siden av, råder markedssjef Cathrine Aasen i Isklar.

Publisert

Drikk nok vann i julen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

– Husk å servere vann til julematen, men pass deg for skjulte saltbomber, sier Aasen.

Hun oppfordrer alle til å sjekke innholdsdeklarasjonen dersom de kjøper vann til julematen:

– Vann med og uten kullsyre kan inneholde store mengder salt. Salt drikke i kombinasjon med salt mat er en dårlig smakskombinasjon, advarer Aasen. Jo lavere innhold av salt og andre mineraler i vannet, desto mindre ettersmak gir det og er følgelig bedre egnet til mat og vin.

Salt i flaskevann

– Saltinnholdet i ulike typer kjøpevann kan variere kraftig. ”Verstingene” kan ha over 400 mg/l natrium per liter. På den andre enden av skalaen er Isklar-vannet fra Folgefonna med bare 1,0 mg/l. Høyt saltnivå skyldes at vannet er tappet fra et område med høye verdier av natrium. Vann med lavt saltinnhold er et sunnere alternativ, i tillegg til at det er bedre egnet som tørsteslukker til saltholdig mat, opplyses det fra Isklar

Server vann til store og små

Selv om julemat, julekaker og julegodt representerer noen skikkelig kaloribomber mener Aasen folk bør kunne unne seg litt ekstra når det er høytid. Men ofte er friskt og rent vann nettopp det som smaker best. Aasen oppfordrer derfor alle til å ha vann som et alternativ til øl, vin, julebrus og juice til i julen:

– Selv de aller minste fortjener å kose seg i julen, men mye sukker og søtsaker kan slå ut på humøret og utholdenheten. Mange små barn synes det er like godt og spennende å drikke vann fra en morsom flaske, som å drikke søt julebrus, sier Aasen.

Aasen mener vannet må være kaldt og forfriskende.

– Sett gjerne vannet i kjøleskap eller kjølekjeller før gjestene kommer, så er du sikker på at vannet er ekstra friskt, sier Aasen.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS