Spesialitet logo

Grovpølse, Innmatpølse og Svinemør godkjent som Spesialitet

Nå er det tradisjonspølser med ekte smak som gjelder. Grovpølse, Innmatpølse og Svinemør er pølser med lang historikk og skikkelig smak. Nå er de også blitt verdige Spesialitet-merket.

Publisert

Hver landsdel og hver bygd har sine pølsetradisjoner. Men mye av dette har gått i glemmeboken. Wiener og grill har fått dominere vårt pølseinntak.

Men nå satser Gilde med forsterket kraft på norske tradisjonsoppskrifter.

Overrekkes 17. februar

Tirsdag den 17. februar overrekker KSL Matmerk Nortura i Trondheim Spesialitet-diplomet for de tre tradisjonspølsene Grovpølse, Innmatpølse og Svinemør.

Spesialitet-merket forteller at produktene har spesielle kvalitetsegenskaper. Merket er en garanti for en spesiell kvalitet og matopplevelse.

Feitetirsdag

Grovpølse har en lang tradisjon med opphav på bygdene i Midt-Norge og har gjennom feitetirsdagen en klar kulturhistorisk tilknytning. Feitetirsdag er dagen før fasten begynner og tradisjonen om å fete seg opp før fastetiden har vært holdt i livet i Trøndelag blant annet gjennom Grovpølsa.

Feitetirsdag faller i år på 24. februar. Grovpølse er særpreget ved sitt høye kjøttinnhold av storfe og svin. Grovpølse er ikke røykt, den er grov og saftig, og har en tydelig smak og aroma av nellik.

Innmatpølse

Innmatpølse har en lang tradisjon med opphav i bygdene på indre Østland og er knyttet til høsten, gamle dagers sesong for slakting av gris. Oppskriften er særpreget ved sitt innhold av innmat fra svin, hovedsakelig hjerte og lunge.

Innmatpølse er ikke røykt og er grov og saftig. Råvaregrunnlaget bidrar sterkt til å gi den sin unike karakter og smak.Svinemør har lang tradisjon på Sunnmøre, og oppskriften på denne møren har sitt opphav i Austnes, og er knyttet til høsten, gamle dagers sesong for slakting av gris. Oppskriften er særpreget gjennom en svært høy kjøttandel der svinekjøtt er mest sentral. Svinemør er en lys, grov, kokt pølse med spenstig og saftig tekstur.

Tradisjonelt benyttes svinemør til festmat i julen, men også den dag i dag som mat i farta fra en pølsebod på Sunnmøre.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS