Norske Vandrerhjem logo

100 år med den internasjonale vandrerhjembevegelsen

Verdens største overnattingsorganisasjon, den internasjonale vandrerhjembevegelsen Hostelling International, ble startet i 1909. Jubileet feires over hele verden og fredag 3. juli feires 100-årsjubileet i Norge. Norge er representert i organisasjonen via Norske Vandrerhjem.

Publisert

I 2009 vil vandrerhjemsorganisasjonene over hele verden ferie jubileet med forskjellige aktiviteter. Norske Vandrerhjem åpner 3. juli sine dører på alle sine 75 vandrerhjem i hele landet.

Åpne dører - åpne sinn

"Under mottoet Åpne dører - åpne sinn vil vi ønske velkommen med forskjellige aktiviteter på vandrerhjemmene fra Svalbard i nord og hele veien gjennom Norge til Sørlandet. Hva som skjer på det enkelte sted vil variere, men felles for alle er enkel servering, informasjon og sosialt samvær i ekte vandrerhjemsånd", heter det i en pressemelding fra Norske Vandrerhjem

Det begynte med en lærer

I begynnelsen av forrige århundre var den tyske læreren Richard Schirrmann opptatt av å ta med seg sine elever på turer for at de skulle se nye steder og få nye impulser. Utfordringen var å finne gode, trygge og rimelige steder å overnatte.

Haraldsheim i Oslo er et av Norges aller best benyttede vandrerhjem.

I 1909 fikk han ideen om å ta i bruk skoler som stod ledig om sommeren og i helgene. Det såkalte Ungdomsherberget var skapt. Det tok ikke lang tid før det fantes ungdomsherberger over hele Europa.

I Norge i 1930

Det første ungdomsherberget i Norge ble åpnet i Trondheim i1930, og i dag finnes det over 4000 vandrerhjem i mer enn 89 land over hele verden, med et årlig overnattingstall på 37,5 millioner (2008).

I Norge er det i dag 75 vandrerhjem fra Flekkefjord i sør til Mehamn og Nordkapp i nord.

Les også: Norges mest spesielle vandrerhjem

Hovedkontoret ligger i Norge, og generalsekretær i Norske Vandrerhjem er Lars Vidvei.

"

Lars Vidvei er generalsekretær for Norske Vandrerhjem. (Foto: Norske Vandrerhjem)

Fra herberge til vandrerhjem

Det er slutt på ungdomsherbergene med de store sovesalene. Moderne vandrerhjem verden over er trygge og komfortable overnattingssteder. Men idealene er fortsatt de samme. Et trygt miljø, der folk kan bo for en rimelig penge og lære andre mennesker og kulturer bedre å kjenne. Det er vårt lille bidrag til en bedre verden.

Visjonen

Vår visjon er Vandrerhjemmene skal skape opplevelser og kontakt mellom mennesker, og forståelse for egen og andres kultur og miljø. Våre grunnverdier er: Internasjonalt, trygghet, respekt, opplevelser og engasjement, heter det i pressemeldingen. Du kan lese mer på nettsidene www.hihostels.no eller www.norskevandrerhjem.no

"
Powered by Labrador CMS