Lexit Grønnsakenes fotavtrykk
Lexit Grønnsakenes fotavtrykk

Kartlegger grønnsakenes fotavtrykk

Stadig flere kunder ønsker å vite hva de spiser og hvor det de putter i munnen kommer fra. Et nytt e-sporingssystem som ble presentert på Gartnerkongressen sikrer dette i nær framtid.

Publisert

Det nye e-sporingssystemet ble testet ut under årets gartnerkongress. (Foto: Henrik Arneberg, Pressenytt)

Lexit har utviklet det kompliserte sporingssystemet i samarbeid med produsentorganisasjonen Gartnerhallen.

Joachim Næss i Lexit mener både forbrukere og produsenter vil oppleve en revolusjon i grønnsaksdisken i årene fremover.

– Sporingen starter allerede på jordet. Med e-sporing vil produsentene få sådata, plantevern, vanningsdata og høstingsdata. Dette systemet er genialt fordi man har full kontroll på produktene helt til de havner i disken i butikken. Samtidig vil forbrukerne få bedre kvalitet på grønnsakene de kjøper, forklarer Joachim Næss i Lexit.

Opplyser forbrukeren

Utviklingen av e-sporingssystemet er iverksatt for å møte kravene myndighetene stiller til norske produsenter. Ifølge Næss ønsker store deler av bransjen å ta i bruk e-sporing. I tillegg tror han forbrukerne vil omfavne den teknologien.

– Stadig flere nordmenn ønsker å kjøpe norske grønnsaker. Med dette systemet vil kunden enkelt kunne se hvem som er produsent og hvor og når produktet er høstet. Alle parter vil oppleve bedre nøyaktighet i sporingen, sier Næss.

Nettbasert

Gartnerhallen har også utviklet et nettbasert dokumentasjonsverktøy som tar for seg hele produksjonen med forankring i KSL (kvalitetssystem i landbruket). Organisasjons- og informasjonssjef Tom Roterud i Gartnerhallen gleder seg til å ta i bruk ordningen.

– Vi har allerede to velfungerende pilotprosjekter. En stadig økende etterspørsel fra forbrukere etter dokumentasjon, gjør at slik deling av data kan virke positivt både i markedssammenheng og i kvalitetssammenheng, mener han.

(Pressenytt)

"
Powered by Labrador CMS