Lofotprodukt Design nett
Lofotprodukt Design nett

Lofotdesign i verdensklasse

På under seks år har de økt salget med hele 300 prosent og gått fra lokalbedrift i Nord-Norge til riksdekkende fiskematprodusent. Nå har Lofotprodukt mottatt prisen Design Effekt Grand Prix.

Publisert

Næringsminister Sylvia Brustad kunne overrekke prisen Design Effekt Grand Prix til Sigvald Rist i Lofotprodukt (til høyre) og Morten Throndsen i Strømme Throndsen Design for den lønnsomme fiskematserien Lofoten. (Foto: Erlend Sæteren)

Representanter fra Lofotprodukt og Strømme Throndsen Design ble trampeklappet opp på scenen under Næringslivsdagen 2009 i Oslo torsdag 15. oktober.

– Det er veldig stort å være den første i Norge som mottar denne prisen. Det ligger mye hardt arbeid bak dette, og det er takket være våre mange dyktige medarbeidere på Leknes og ellers i Norge at vi har kommet dit vi er i dag, sa en stolt daglig leder i Lofotprodukt, Sigvald Rist, etter å ha mottatt prisen.

Første gang

Dette er første gang Norsk Designråd har delt ut Design Effekt Grand Prix, som har som hensikt å bevise at strategiske designinvesteringer lønner seg i krone og øre. – Design Effekt er en nesten unik utmerkelse på verdensbasis, og en jury utelukkende bestående av folk fra næringslivet har valgt ut Norges mest lønnsomme designprosjekter, sier Skule Storheill, innovasjonsdirektør i Norsk Designråd.

Totalt kom det inn 36 søknader til Design Effekt. 19 av disse ble vurdert som gode nok til å motta merket ”Design Effekt”, og andelslaget Norsk Matraps, butikkjeden Kondomeriet og matprodusenten Lofotprodukt ble alle nominert til Design Effekt Grand Prix, konkurransens ypperste utmerkelse.

– Disse tre bedriftene leverte alle svært sterke søknader der det kom fram at satsing på design hadde gitt klare utslag på bunnlinjen. Lofotprodukts reise fra å være liten lokalbedrift til å bli en nasjonal og velkjent leverandør av fiskemat imponerte oss aller mest, fastslår juryleder Gro Myking, som også er markedsdirektør i Posten Norge.

Storsatsing på fisk

Rundt år 2000 sto Lofotprodukt ved et veiskille. Siden oppstarten seks år tidligere hadde produsenten slått seg opp på ulike fiskeprodukter til lokale dagligvarebutikker og storkjøkken i Nord-Norge, under navnet Lofot-Delikatesser. Produsenten var nå i ferd med å vokse ut av egen fabrikk. Skulle de stoppe veksten, eller satse for fullt?

– Vi vedtok ganske enkelt å doble omsetningen i løpet av de neste par årene. Deretter kjøpte vi et tidligere TINE-meieri i Leknes, som ble gjort om til fabrikk. Siden vekstmulighetene i Nord-Norge var begrenset, så vi sørover for å finne nye markeder, sier Sigvald Rist i Lofotprodukt.

Samtidig var både produsenten og kundene svært opptatt av at storsatsingen ikke skulle gå på bekostning av kvaliteten og den gode smaken. – Produktene våre har alltid hatt et høyt fiskeinnhold, og råvarene er ferske. Vi ønsket å beholde de tradisjonsrike oppskriftene og den lokale inspirasjonen vi har hatt med oss fra første dag, sier Rist.

Bedriften tok en studietur til Oslo, og fant ut at situasjonen var den samme der som i nord, med kjedelige vakuumpakkede fiskeprodukter som så helt like ut. – Produktene hadde strekkoder, holdbarhetsdato og ingrediensliste, men ingenting som inspirerte forbruker til å kjøpe dem, og det samme gjaldt jo også våre produkter. Her måtte vi skille oss ut, og vi valgte design som strategi, forklarer Rist.

Ba om Farris-mirakel

Dette var på tiden da den nye Farris-flasken til Ringnes gikk sin seiersgang over hele landet, og førte til nye salgsrekorder for vann med kullsyre. Sigvald Rist reiste derfor tilbake til Oslo for å møte mannen bak flasken, Morten Throndsen i Strømme Throndsen Design. Han fikk oppdraget med å løfte produsenten.

Vinteren 2003 ble produktene lansert med nytt merkenavn, ”Lofoten”, og med ny logo og grafisk profil som skapte distanse til konkurrentene og understrekte kvaliteten i produktene. I løpet av første kvartal 2004 hadde omsetningen i Nord-Norge økt med hele 50 prosent. Dette imponerte innkjøpssjefene i de landsdekkende kjedene.

Millionvekst og ny fabrikk

– I dag har vi 67 prosent dekning i landets dagligvareforretninger. Omsetningen har skutt fart – fra 38 millioner kroner i 2001 til 120 millioner i fjor. I år ligger vi an til å omsette for 150 millioner kroner, og nå må vi snart ha ny fabrikk igjen, konstaterer Rist.

Lokalmiljøet i Leknes har også tjent på veksten. Lofotprodukt har gått fra å være en bakgårdsbedrift til å bli en av de største private arbeidsgiverne i kommunen, med rundt 55 arbeidsplasser i Leknes og 15 andre steder i landet. Omdømmet til bedriften har vokst seg sterkt, noe som gjør det enklere å rekruttere dyktige medarbeidere. – Stoltheten medarbeiderne føler over å være en del av alt dette, gjør det lettere å stå opp klokken 06.00 om morgenen for å veie fiskefileter, sier Rist.

Og legger til: – Design har vært den smarteste enkeltinvesteringen vi noen gang har gjort. For å lykkes må du ha gode produkter, flinke selgere, dyktige ansatte i produksjonsleddet og et godt distribusjonsapparat, men design var en utløsende faktor for at vi kunne komme på banen, understreker en stolt designvinner.

Effektiv design stilles ut

Til og med 8. november er det mulig å se de tre nominerte designprosjektene utstilt på DogA Norsk Design- og Arkitektursenteret i Oslo.

– Jeg vil oppfordre så mange som mulig til å få med seg utstillingen – her er det nemlig mye å lære for noen og enhver, anbefaler Marianne Utnes Kjøsnes, prosjektleder i Norsk Designråd.

(Pressenytt)

Hold deg oppdatert mned vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken

"
Powered by Labrador CMS