Hyttetyskere båt fiske

Hyttetyskerne er tilbake

Tyske turisters interesse for utleiehytter på Vestlandet har eksplodert. Nå i vår kommer de fleste for å prøve fiskelykken. – I den mest etterspurte uka i mai har vi tre ganger så mange bestillinger fra Tyskland som i samme uke i fjor, sier Grete Sexe, daglig leder i utleiefirmaet Novasol.

Publisert

Mange hytteturister kommer til Norge for å fiske de nærmeste ukene. (Foto: Novasol)

I Norge tilbyr Novasol 1700 ferieboliger, og har nå nærmere 1200 bestillinger for vårukene.

Størst etterspørsel er det etter hus og hytter ved kysten i Hordaland, Rogaland, Vest-Agder og Møre og Romsdal.

– Fra siste uka i april og til utløpet av mai har vi omtrent dobbelt så mange bestillinger på ferieboliger i Norge som i samme periode i 2009, sier Grete Sexe.

Utsikt mot vann og fjord

De aller fleste bestiller bolig med utsikt mot fjord og vann. Kysten frister mange.

– Vårt inntrykk er at det finnes en veldig stor andel fiskeinteresserte blant disse vårturistene. Tyskere utgjør den klart største gruppen. De står alene for mer enn halvparten av bestillingene, sier Grete Sexe.

I tillegg kommer det en god del nederlendere og dansker.

Prøver fiskelykken

Andre utleiere merker også økt interesse fra de østeuropeiske landene.

– Andelen hytteturister fra Polen og Tsjekkia har økt merkbart de siste årene. Jeg har også inntrykk av at en god del av tyskerne kommer fra det tidligere Øst-Tyskland, sier Eivind Bergtun, som driver utleie av rorbuer på Bømlo.

Nå på våren er leietakerne som regel menn som skal prøve fiskelykken.

– Fisketuristene dominerer i ukene som kommer, og mai er gjerne en veldig god måned for utleie. Et stykke ut i juni overtar familiene. De blir i gjennomsnitt noe lenger. En del leier rorbu for tre uker, sier Eivind Bergtun.

Kommer med ferge

Mange av vestlandsturistene kommer med ferge fra Danmark.

– Antall fisketurister øker nå i vårukene. Men generelt ser det ut til at utlendingene bestiller reisene sine senere i år enn tidligere, så det er for tidlig å si noe om utsiktene for sesongen sett under ett, sier administrerende direktør Ingvald Fardal i Fjordline.

På utleiehyttene ser det ut til at uka som innledes med 17. mai blir spesielt folksom.

– En del starter nok ferien allerede fra Kristi himmelfartsdag torsdagen før, eller utvider med en langhelg i forbindelse med pinsen uka etter. Noen synes nok også det er ekstra stas å få oppleve feiringen av den norske nasjonaldagen, sier Grete Sexe i Novasol.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS