Arne Brimi lærlinger

Brimi bekymret for rekrutteringen

Arne Brimi synes hverdagen for lærlingene er for hard, og ber bransjen ta et oppgjør med seg selv. Han frykter for rekrutteringen til faget. – Skal du utvikle folk, må de få tid til å ha andre interesser og et liv utenom jobben. Ellers går de lei, mener Brimi. Det er heller ikke positivt for rekrutteringen at lærlinger herjes med og kjeftes på i underholdningsprogrammer på TV.

Publisert

Arne Brimi, her omkranset av 11 kokkelærlinger i Brimi-Kjøken, frykter for rekrutteringen til faget. (Foto: Ketil Sandviken, GD)

Brimi har selv startet opplæringskontoret Brimi-Kjøken i Oppland, som han har etablert i samarbeid med flere andre sentrale reiselivsbedrifter i fylket. Så langt har det vært en ubetinget suksess.

Samarbeidspartnerne Haugseter Fjellstue, Hindsæter Fjellhotell, Vianvang, Gjendesheim Turisthytte, Lemonsjø Fjellstue & Hyttegrend, Bakeriet i Lom, Bessheim Fjellstue, Brimi Fjellstuggu og Raubergstulen drar alle fordeler av opplæringsprosjektet.

"

Raubergstulen er en av samarbeidsbedriftene til opplæringskontoret Brimi-Kjøken. (Foto: Morten Holt)

Målet med å opprette opplæringskontoret Brimi-Kjøken er å skape attraktive lærlingplasser på bedriftene i området, og at det i neste omgang skal sikre godt kvalifisert og engasjert kjøkkenpersonale, som samlet sett er med på å sette Oppland og regionen på kartet.

Les også: Historisk mange lærlinger hos Brimi

Hardt arbeidspress

– Spesielt i de store byene må lærlingene arbeide for mye. De har lange og harde dager hele tiden. Arbeidspresset og den tøffe hverdagen på kjøkkenet gjør at mange ikke holder ut. Skal vi utvikle folk, må de få tid til å ha andre interesser og et liv utenom jobben. Ellers går de lei og finner andre yrker, uttaler Arne Brimi til NRK.no.

Undersøkelser de siste årene viser at frafallet fra kokkeyrket er svært høyt. Brimi oppfordrer nå bransjen til å ta et oppgjør med seg selv.

"

Haugseter Fjellstue ved Vinstervatnet er også en av samarbeidspartnerne til Brimi-Kjøken. (Foto: Haugseter.no)

Les også: Kokkene hopper av etter 5,6 år

- Vår næring har veldig stort behov for arbeidskraft, men de siste årene har det vært voldsomt stort frafall både underveis i læretiden og etter endt utdanning. Vi må finne ut av hvorfor dette skjer, sier Arne Brimi.

TV-underholdning

Programmer som Hell`s Kitchen Gordon Ramsay og Hellstrøm rydder opp lager underholdning og severdige TV-programmer for seerne av restaurant- og kokkebransjen, men Brimi tviler på at det er positivt for rekrutteringen at lærlinger og andre ansatte herjes med og kjeftes på.

Arne Brimi og Eyvind Hellstrøm var for øvrig Norges første to deltakere i Bocuse d`Or, henholdsvis i 1987 og 1989.

- Hard mot alle lærlinger

Men det skjer også utenfor TV-skjermen. I VG denne uka kom det fram i en stor artikkel at Oslo-konditoriet Pascal har mistet retten til å utdanne lærlinger etter påstander om trakassering.

21-årige Hilde Garborg Vårlid skal blant annet ha fått kastet en kakebunn i ansiktet samtidig som hun fikk en kjeftskur av sjefen, Pascal Dupuy.

- Jeg følte at hun ikke hadde respektert mitt ønske. Jeg er like hard mot alle lærlinger. Noen takler det dårligere enn andre. Får man sjansen å gå i lære hos meg, bør de ta den, uttaler Dupuy i VG.

Les hele saken med Arne Brimi på NRK.no

"
Powered by Labrador CMS