Rita Karin Hodneland NM kjøttfag 2010 NETT

Hodneland sikret seg kjøttgull - igjen

Etter en nervepirrende innspurt i NM i kjøttfag 2010 stakk fjorårets tittelforsvarer Rita Karin Hodneland fra Meny Fosnavåg nok en gang av med det edleste metallet. – Dette er helt sykt, sier den overlykkelige butikkslakteren fra Herøy med tårer i øynene. Stavanger-slakteren Anja Rosland (26), som til daglig på Meny Stadionparken, endte på sølvplass, mens Kamilla Bjørklund fra Jacobs på Holtet og Anette Eriksmoen Centra Colosseum delte bronseplassen.

Publisert

Rita Karin Hodneland fra Meny Fosnavåg stakk nok en gang av med førsteplassen i NM i kjøttfag for svenner 2010. (Foto: Henrik Arneberg/Pressenytt)

Hodneland (38) forteller at hun var fornøyd med egen innsats, men at hun på ingen måte tok seieren på forskudd.

– Det var utrolig mange dyktige konkurrenter, og konkurransen var tøffere enn i fjor. Derfor var det ekstra moro å gå til topps i også i år, sier hun fornøyd.

Fysisk krevende

Norgesmesteren forteller at hun har øvd mest på egenhånd i forkant av mesterskapet.

– Jeg har tre barn i alderen 2, 12 og 16 år, og en mann som reiser mye. Derfor har jeg ikke fått deltatt på samlinger og trent med de andre deltakerne, sier vinneren.

– Hva synes du var mest utfordrende sammenlignet med i fjor?

– Grovskjæringen. Mengden kjøtt var økt betraktelig i år. Vi skulle skjære et halvt lam og en halv kalkun i tillegg til alt det andre kjøttet, innenfor samme tidsrom som tidligere. Det var hardt fysisk, sier hun.

Seks finalister

Vinneren Rita Karin Hodneland (til venstre) viser fram vinnerbordet for dommerne. (Foto: Henrik Arneberg/Pressenytt)

Årets NM-deltakere banket, hogget og sagde seg gjennom 20 kilo kjøtt i løpet av tre intense timer.

Seks svenner stilte opp på fredag for å måle krefter i grovstykking, finstykking og presentasjon av hver sin ferskvaredisk under NM i kjøttfag.

Nytt i år var det at svennene i tillegg til å skjære svin og storfe, fikk den utfordrende oppgaven med å bearbeide et halvt lam og en halv kalkun – uten tilleggstid.

Stavanger-sølv

Stavanger-slakteren Anja Rosland (26) arbeider til daglig på Meny Stadionparken. De siste tre månedene har hun benyttet alle søndagene til trening før mesterskapet. På lørdag fikk hun betalt for strevet med en sterk sølvmedalje.

– Det har vært slitsomt, men moro. Spesielt grovskjæringen var fysisk krevende. I tillegg har det vært mange konkurrenter, noe som gjorde det ekstra morsomt å havne på pallen, sier hun fornøyd.

Delt bronse

De fire medaljevinnerne med Rita Karin Hodneland (nummer to fra venstre) i spissen jubler etter å ha gått til topps i kjøtt-NM 2010. Anja Rosland tok sølv, mens Kamilla Bjørklund og Anette Eriksmoen delte bronsen. (Foto: Henrik Arneberg/Pressenytt)

I år delte to slaktere bronseplassen. Kamilla Bjørklund (22) bor på Kløfta, men arbeider til daglig på Jacob’s på Holtet.

– Jeg gikk for gull, men er også fornøyd med bronse, sier hun.

Anette Eriksmoen er bosatt i Oppsal, men jobber til daglig som slakter på Centra Colosseum.

– Dette er første gang jeg er med, og det var like moro som det var slitsomt. Det var gøy å ta medalje, og hvem vet – kanskje jeg prøver meg til neste år igjen, sier hun lurt.

Imponerte dommere

– Konkurransen er blitt hardere i år, og deltakerne har hatt kort tid til å rekke over alt. Vi er både overrasket og imponert over deltakernes kreativitet og høye arbeidstempo. Spesielt når det gjelder lammekjøtt ble det laget mye spennende, sier mesterskapets hoveddommer, Bjørn Tore Teigen fra Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– Øker fagstoltheten

– Nivået på årets deltakere er svært høyt. Enkelte har øvd i mange hundre timer i forkant av mesterskapet. Derfor har vi økt vanskelighetsgraden betydelig. For å komme helt til finalen må man virkelig beherske faget til fingerspissene – alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedningstips, forteller Espen Lynghaug, fagsjef hos NHO Mat og Bio.

Han mener NM i kjøttfag bidrar til å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen.

– En konsekvens av dette er at nivået på produktene norske konsumenter finner i ferskvaredisken blir enda høyere. Det handler om å tilberede produktet og klargjøre råvarene på en måte som sikrer kunden suksess på kjøkkenet. Forbrukerne er derfor de største vinnerne, sier Lynghaug.

NM i kjøttfag

* Ble første gang arrangert i 1995, og arrangeres hvert år.

* Arrangør er NHO Mat og Bio i samarbeid med Kjøttbransjens Elitelag, Animalia, OEK, MENY Ultra og ICA.

* Det arrangeres uttakskonkurranser og finaler for både lærlinger og svenner.

* Formålet med NM i kjøttfag er å bidra til utvikling av dyktige fagarbeidere med fokus på kvalitet, og bidra til rekrutteringen i kjøttfagene.

Pressenytt

"
Powered by Labrador CMS