Vin illustrasjon sommelier colourbox

Vi blir klokere av vin

Det har i lengre tid blitt dokumentert at å drikke moderate mengder vin regelmessig har helsemessig god effekt, blant annet for hjertet. Nå viser det seg også at du blir klokere av å drikke vin, og det er spesielt kvinnene som har mest nytte av vinen som ”hukommelsesmiddel”.

Publisert

Vi får bedre hukommelse av å drikke vin, viser en ny undersøkelse. (Foto: Colourbox.com)

Det er Avdeling for Samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø som har testet 5000 personer for hukommelse, konsentrasjon og hvor hurtig de utførte mentale oppgaver.

Undersøkelsen viste følgende:

– De som drakk moderate mengder vin fikk bedre resultater på alle de kognitive testene enn de som ikke drakk vin, sier stipendiat Kjell Arne Arntzen ved Universitetet i Tromsø til Dagbladet.

Tidligere forskning tyder på at moderat inntak av vin er bra for hjertet. Arntzen tror det kan være en sammenheng mellom dette, og effekten vin har på hjernen.

– Vi har indikasjoner på at vin forebygger hjerte- og karsykdommer, som er relatert til demens. I tillegg kan vin inneholde stoffer som har en heldig virkning på hjernen, som antioksidanter, sier Arntzen videre.

Gode utslag for kvinner

Dagbladet viser ikke til noen forklaring som tilsier at kvinner skal ha større nytte av vin enn menn, men undersøkelsen viser at det var spesielt store utslag for kvinner.

Avholdende kvinner gjorde det mye dårligere på testene enn kvinner som drakk moderate mengder vin.

Kjell Arne Arntzen ved Universitetet i Tromsø håper at mer forskning kan gi svar på om moderat vindrikking også kan hjelpe mot Alzheimers sykdom og demens.

Vindrikkere har sunnere livsstil

Psykiater Hans Olav Fekjær i Actis uttaler følgende:

– Som gruppe har derfor måteholdne på mange måter en sunnere livsstil. Det er påvist at særlig vindrikkere i Nord-Europa på mange måter har en sunnere livsstil enn de fleste andre: De spiser mindre mettet fett, mer frukt, grønnsaker og fisk, og trener mer, mener Hans Olav Fekjær.

Powered by Labrador CMS