Grønnsakersunnkost

Du må være mett for å bli lett

Etter uker med overspising er det lurt å kvitte seg med usunne fristelser i huset. – Rydd plass til mat som metter, men gir få kalorier, råder ernæringsfysiolog.

Publisert

Å gå ned i vekt er det vanligste nyttårsforsettet i verden. Opptil én av tre ønsker å gå ned noen kilo på nyåret. Det viser en internasjonal studie fra 2007, ifølge Forskning.no.

"

Sunnere kost gjør at man føler seg lettere i både kroppen og til sinns (Foto: Bama)

Selv om treningsstudioene fylles i januar og mange starter friskt på, lykkes de færreste med varig vektreduksjon basert på et nyttårsforsett.

– Gap ikke over for mye. Gå ikke sulten eller press deg til å spise noe du ikke liker. Lag heller små overkommelige mål enn store revolusjoner som er dømt til å mislykkes om en uke eller fem, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

Rydd i skap!

Første skritt til å leve litt sunnere er å rydde i skapene og kaste eller gi bort det man vet ikke er bra å spise.

– Fyll den ledige plassen med sunn mat som du liker. Dermed er det lett å spise sunt, også når du blir fysen! Arsky sier kun en liten endring i kosten vil kjennes ubeskrivelig godt i kroppen etter alle de tunge måltidene i desember.

– Sunnere kost gjør at man føler seg lettere både i kroppen, og til sinns.

Prøv noe nytt

De som ønsker å gå ned i vekt bør spise mat som metter og som smaker godt, sier Gunn Helene Arsky. Hun anbefaler alle typer grønnsaker.

– Tomat, agurk, paprika, stangselleri, salat, brokkoli, blomkål og kål generelt. Løk og hvitløk er også bra.

Selv den fete avokadoen er et smart valg, ifølge ernæringsfysiologen. Den inneholder sunt, mykt fett som faktisk trengs for å forbrenne vårt eget fett.

– Fett er viktig for kroppen, det gjelder bare å velge riktig type fett.

Spiser du én frukt om dagen, øk til to.

– Prøv noe nytt, kanskje finner du en frukt eller grønnsak du virkelig liker. Kanskje elsker du jordskokk eller pak-choi kål, uten å være klar over det, sier Arsky.

Jordskokk er ypperlig å lage suppe på, mens pak-choi kål passer godt dampet til kjøttkakene.

Newswire

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"
Powered by Labrador CMS