OLburger nett

Her er OL-burgeren

Mens vi gleder oss over Marit Bjørgens gull i Vancouver i går, kan en spesialutviklet OL-burger skape ytterligere jubelstemning i norske hjem og på norske serveringssteder.

Publisert

Burgeren byr på to viktige olympiske ingredienser: spenning og glede, ifølge informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen. (Foto: Opplysningskontoret for kjøtt)

– Vi ønsket å finne noe typisk kanadisk da vi skulle utvikle denne burgeren. Og det kunne blitt svært kjedelig med en burger inspirert av Celine Dion, ler informasjonsleder Oda Christensen i Opplysningskontoret for kjøtt (OFK).

Skikkelig tømmerburger

OL-burgeren som er utviklet av kjøttbransjens egne spesialister i OFK er inspirert av tøffe kanadiske tømmerhoggere.

– Se for deg tømmerhoggere med rutete skjorter, oppbretta ermer, som tar i et skikkelig tak. De trenger en ordentlig lunsjpause når de endelig tar en pust i bakken, fastslår Christensen i OFK.

Pølser, bacon og speilegg

Derfor består burgeren av blant annet pølser, bacon og speilegg. I tillegg til hamburgerbrød og burger, naturligvis.

– OL har alt, både spenning, glede og skuffelse. Denne burgeren har bare spenning og glede, mener Christensen.

Tips til perfekt burger

Selv om OL-burgeren ikke er like krevende som en olympisk gren, er det noen tips og triks det kan være verdt å notere seg før du går i gang.

– Til denne burgeren er det såpass mange ingredienser som skal være varme ved servering, derfor kan det være lurt å bruke stekeovnen som varmeskap i tilberedingen, sier Christensen.

Hun sier at for mye røring i kjøttdeigen før steking kan gi seige burgere.

– Bland kjøttdeigen lett. Dessuten er det lurt å steke burgerne på høy temperatur og heller vende dem ofte i stekepanna. Og så er det smart å ikke trykke burgerne ned under steking, for da renner kjøttsaften og den gode smaken ut, forklarer Christensen.

Etter en skitur?

Informasjonslederen har selv prøvesmakt burgeren, og innrømmer at det ikke er dumt å bruke noen reale mengder energi før du spiser burgeren. – En god skitur kan for eksempel være en perfekt oppladning til en ny kveld i sofaen, med OL-burgeren på tallerkenen og gullhåpet i lufta, sier Christensen.

Slik lager du OL-burgeren

Dette trenger du (fire porsjoner):

* 600 g kjøttdeig

* ½ ts salt

* 1 ts pepper

* ½ dl vann

* 2 spiseskjeer margarin eller olje til steking

* 8 skiver bacon

* 2 chilipølser delt på langs

* 4 egg

* 8 blader isbergsalat

* 8 skiver bifftomat

* 1 løk i ringer

* 4 grove hamburgerbrød

* 2 ts grovkvernet pepper

* 1 ts salt

Fremgangsmåte: 1) Rør inn salt og pepper i kjøttdeigen. 2) Del deigen i 4. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere. 3) Stek bacon og la det renne av på litt papir. 4) Stek burgerne på sterk varme i ca. tre minutter på hver side. Når burgerne snus kan du ha i pølsene i den samme pannen. 5) Varm hamburgerbrød som anvist på pakken og fyll med salat, tomat, hamburger, pølser, bacon og løk. Topp det hele med et stekt egg.

Et sunnere alternativ

Hvis du slenger oftere i sofaen enn i skiløypa, kan denne burgeren være et godt alternativ til OL-burgeren:

Dette trenger du (fire porsjoner):

* 400 gr karbonadedeig

* 1 ts salt

* ½ ts pepper

* ½ ts vann

* 2 gr olje til steking

* 1 skive rød paprika

* 50 gr frisk spinat

* 150 gr ruccula

* 4 ss cottage cheese

* 2 finsnittet vårløk

* 8 stilker frisk timian

* 4 grove hamburgerbrød eller grove rundstykker

Fremgangsmåte: 1) Rør inn salt og pepper i kjøttdeigen, men ikke rør for lenge. Deigen skal ikke bli seig. 2) Del deigen i 4. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere. 3) Stek burgerne på sterk varme, cirka tre minutter på hver side. 4) Varm hamburgerbrød/annet brød og fyll med rød paprika, salat, spinat, hamburger, cottage cheese, og finsnittet vårløk. Dryss litt timian på toppen.

Pressenytt

"
Powered by Labrador CMS