Salt COLOURBOX1

Anbefaler mindre salt i maten

Lavere inntak av salt har reduserende effekt på blodtrykket. Det kan være en direkte sammenheng mellom tilførsel av koksalt og forekomst av hjerte- og karsykdom. Høyt blodtrykk er en folkesykdom i Norge. Omtrent en tredjedel av alle nordmenn for høyt blodtrykk (moderat hypertensjon), det vil si et overtrykk på minst 160 og et undertrykk på minst 100.

Publisert

En tredjedel av alle nordmenn har for høyt blodtrykk. Det anbefales mindre salt, men også kaffe (koffein) og lakris skaper fornøyet blodtrykk (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Forskere advarer mot for mye salt i maten, som kan gi organskade i tilegg til høyt blodtrykk.

- Å få mennesker til å spise litt mindre salt vil ha stor innvirkning på blodtrykket, sier professor Ingrid Os ved Ullevål universitetssykehus. Samtidig som blodtrykket senkes reduseres risikoen for hjerteinfarkt.

Øker med alderen

Salt og pepper er vanlig på alle restaurantbord. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Blodtrykket øker med alderen, det ser man i de fleste samfunn. Kvinners blodtrykk øker mer enn menns. Naturmennesker og nonner i kloster er unntak, de beholder i større grad et jevnt blodtrykk gjennom livet.

Stress, kosthold og andre leveforhold i det moderne samfunnet kan medvirke til at blodtrykket øker.

Livsstilsråd med vekt på slanking, et kosthold med mindre salt, mer frukt, grønnsaker og magre melkeprodukter, samt økt fysisk aktivitet og moderasjon i alkoholforbruket har vist seg å kunne senke trykket hos personer med moderat forhøyet blodtrykk.

Personer med høyt blodtrykk anbefales også å holde seg unna for mye kaffe (koffein) og lakris, som begge forhøyer blodtrykket.

Fem gram om dagen

Mattilsynet anbefaler voksne å begrense saltforbruket til fem gram salt om dagen, mens barn ikke bør få i seg mer enn tre gram daglig.

I helgen samles mer enn 5500 blodtrykkseksperter for å diskutere og legge frem forskning på hvordan blant annet saltinntak påvirker indre organer.

European Meeting on Hypertention” er en årlig vitenskapelig kongress som annethvert år arrangeres i Milano, og det påfølgende året i en annen storby i Europa. Kongressen på Lillestrøm er den 20. i rekken og fagkomiteen har gjennomgått hele 1890 forskningsrapporter i forkant av kongressen. Se også www.esh2010.com

Fakta om blodtrykk

* Blodtrykk er det daglige trykket i det store kretsløpets pulsårer. Blodtrykket varierer med hjerteslagene.

"

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

* Når hjertet hos en voksen trekker seg sammen, pumpes blod og trykket øker. Det høyeste trykket er overtrykket. Når hjertet slapper av igjen, faller trykket, og undertrykket måles. Har du et blodtrykk på 190/90, betyr det at ditt overtrykk er 190, og ditt undertrykk 90.

* Rundt en tredjedel av alle nordmenn har høyt blodtrykk. Andelen øker med alder.

Høyt blodtrykk deles i tre grupper:

* Mild hypertensjon: 140-159/90-99. Omfatter mer enn halvparten.

* Moderat hypertensjon: 160-179/100-109. Omfatter opp mot 1/3.

* Alvorlig hypertensjon: 180/110. Omfatter rundt 10 prosent.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS