NM kjøttprodukter 2010 pølsevinner nett

De beste kjøttproduktene i Norge

Med over 400 kjøttprodukter på startstreken, topptrent i smak og konsistens, var det hard kamp om medaljene og prisene i denne ukas norgesmesterskap i kjøttprodukter. I flere klasser måtte det omdømming til for å kåre en vinner.

Publisert

Norgesmestere og hedersprisvinnere på rekke og rad. Bak fra venstre Kjell Ringstad, Roger Lund, Martin Wangen, Foran fra venstre Svein Høgden, Kjersti Sørby, Anni Byskov og Thomas Steen Kristiansen under premieutdelingen på Kulinarisk Akademi torsdag kveld. (Foto: Johnny Syversen)

Nå har dommerne smakt, smattet og studert ferdig. Denne uka ble Norges beste kjøttprodukter kåret. Vi gir deg guiden til norgesmesterne i matbutikken.

– Det har vært høyt nivå og veldig jevnt, særlig innen spekemat og ferdigmat. Vinnerne etter en tøff konkurranse er også forbrukerne som kan glede seg over at kvaliteten øker år for år, sier hoveddommer Mette Juberg Varan.

Pølse og spekemat i stjerneklasse

De tøffeste slagene sto i klassene pølser og spekemat med henholdsvis 107 og 100 deltakere. Produktsjef Roger Lund spratt jublende opp på podiet da det ble klart at ”Medisterpølse” fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri stakk av med den gjeve pølseseieren.

– Dette er utrolig gjevt og absolutt fortjent. I tillegg er det er moro å vinne i en såpass prestisjetung klasse. Vi har drevet med pølser i over 30 år og har toppmotiverte ansatte som alle fortjener heder og ære, sier Lund.

Han forteller at seierspølsa i utgangspunktet er en medisterpølse laget etter tradisjonell oppskrift.

Glad vinner og norgesmester i klassen for pølser, Roger Lund, mottar premien fra Odd Breigutu under premieutdelingen på Kulinarisk Akademi torsdag kveld. (Foto: Johnny Syversen)

– Nytt i år er at vi blant annet har brukt en ny type krydder, opplyser Lund.

Bransjestandard

En lykkelig Tom Skjekkeland kunne entre podiet på vegne av norgesmesteren i spekemat, Gilde St. Kristina fra Nortura.

– Dette viser at også vi som ikke driver innenfor småskala kan lage knallgode produkter. Vi har lagt sjela vår i dette produktet, sier han.

Dommerne var over seg av begeistring for vinnerproduktet.

– Her ser vi en ny bransjestandard. Produktet er perfekt. Det er mørt, passe salt og lett å spise, lød begrunnelsen.

Fiks og ferdig

For deg som befinner deg i den berømte tidsklemma, eller som ikke liker å lage mat, kan vi betrygge deg med at det finnes ferdigmat av restaurantkvalitet. Aller best i år er blodpudding med gryn og rosiner fra Annis pølsemakeri.

– Den er helt perfekt. Vi vil ha mer, jublet dommerne.

– Dette betyr masse for oss. Vi vet at vi har masse gode produkter, noe denne prisen beviser. Vi vant fordi vi var best, sier vinner Anni Byskov fornøyd.

– Matpakka trenger et løft

Finsbråten er årets suverene kjøttbedrift med hele 14 gullmedaljer, én hederspris og én norgesmestertittel. Nortura og Grilstad kom på de neste plassene.

Dommernes påleggsfavoritt, Okserull, kommer fra nettopp Finsbråten. Men til tross for 70 påmeldte påleggstyper, bør bransjen jobbe hardere for å løfte matpakka til neste år.

– Pålegg og posteier scorer lavest. Så nå blir det spennende å se om kjøttbransjen tar utfordringen, sier NM-general Hulda Tronstad Nydal fra Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF).

Hun håper også at samtlige fylker er representert under neste konkurranse og at årets deltakere bruker dommernes tilbakemeldinger til å forbedre produktene sine.

Her er vinnerne

Hederspriser

Årets nye mat: Finsbråten for påleggspakke av miljøbesparende emballasje, Akershus

Økologisk: Norgården ovnsbakt leverpostei fra Nortura. Oslo/Hedmark

Vilt: Elgburger med bacon fra Brødrene Ringstad, Rakkestad i Østfold

Småskala: Vågen gård med Normør, Møre og Romsdal

Nøkkelhullsmerket: Kyllingfilet a la Pesto fra Den Stolte Hane, Gjøvik i Oppland

Norgesmesterne

Pølse: Medisterpølse fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri AS, Oslo

Spekemat: Gilde St. Kristina fra Nortura, Oslo/Hedmark

Postei/paté: Norgården Ovnsbakt leverpostei fra Nortura

Pålegg: Okserull fra Finsbråten AS, Eidsvoll i Akershus

Kjøttkaker: Medisterkake fra Brandbu Pølsemakeri, Brandbu i Gran i Oppland

Kjøkkenklart: Kyllingfilet todelt á la Pesto 330 g, Den Stolte Hane, Gjøvik i Oppland

Ferdigmat: Blodpudding med gryn og rosiner fra Annis Pølsemakeri AS, Oppland

Pressenytt

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS