Fjord Line_Ny cruiseferge_Web

Fjord Line seiler i medvind

Fjord Line kan for andre år på rad vise til positive resultater fra driften av MS Bergensfjord mellom Vestlandet og Danmark. Den ulovlige utestengelsen fra Kristiansand havn i fjor førte likevel til at konsernet i 2009 fikk et negativt resultat på 14,5 millioner kroner.

Publisert

Fjord Line seiler i medvind. I 2012 får rederiet to nye cruiseferger med dette utseendet og vil da kunne tilby daglige avganger mellom Vestlandet og Hirtshals og mellom Kristiansand og Hirtshals.

– Vi har lykkes med å skape lønnsomhet der vi seiler. Nå ser vi frem til at vi i 2012 kan tilby markedet to nye og moderne cruiseferger med daglige avganger på begge våre linjer, sier administrerende direktør Ingvald Fardal.

Snuoperasjon

- I 2009 fikk Fjord Line for andre år på rad et positivt resultat på linjen mellom Vestlandet og Danmark. Fremgangen de siste to årene skyldes blant annet at anløpene fra Bergen er endret til Risavika ved Stavanger og Hirtshals, og ikke minst helhjertet innsats fra hele organisasjonen for at Fjord Line skulle lykkes med en helt nødvendig snuoperasjon. Nå seiler vi i medvind. For inneværende år har vi gode forhåpninger til at driften både av MS Bergensfjord mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals og Fjord Line Express mellom Kristiansand og Hirtshals skal gi positive resultater, fremholder Fjord Line-direktøren.

Fjord Line har som følge av at rederiet i 2009 ikke fikk tillatelse til å anløpe Kristiansand krevd erstatning fra Kristiansand Havn. Kristiansand tingrett ga i mars Fjord Line medhold i at utestengelsen fra havnen var ugyldig og medfører erstatningsplikt. Utmåling av erstatningen vil bli behandlet som egen sak. Kristiansand Havn har anket tingrettens dom.

Gode utsikter for 2010

Ingvald Fardal opplyser at omtrent halvparten av de reisende med MS Bergensfjord fra Norge i 2009 gikk om bord i Bergen og like mange i Risavika ved Stavanger.

– Denne helgen starter vi høysesongen både for MS Bergensfjord og Fjord Line Express. Passasjertallet så langt i 2010 har vært høyere sammenlignet med tidligere sesonger. Salget av billetter for resten av sommeren er også meget bra. For juli er allerede over 80 prosent av kapasiteten belagt. Også godstrafikken viser tilfredsstillende utvikling i 2010, understreker Fardal.

Daglige avganger fra 2012

Fjord Line har i år kontrahert to nye cruiseferger ved Bergen Group Fosen for levering i 2012. Hvert av skipene vil kunne ta ca 1.500 passasjerer og inntil 600 kjøretøy.

– Med disse moderne og miljøriktige cruisefergene vil vi kunne tilby daglige avganger på begge linjer året rundt. Vår ambisjon er å vokse i fergemarkedet mellom Norge og EU. De nye skipene gir oss mulighet til å utvikle konsepter som gjør overfarten til langt mer enn en transportetappe, og som dermed vil utvide trafikkgrunnlaget på begge strekninger, sier administrerende direktør Ingvald Fardal.

Tall og fakta

Fjord Line-konsernet hadde i 2009 totale driftsinntekter på 222 millioner kroner, mot 317 millioner kroner året før. Nedgangen i omsetning skyldes den ulovlige utestengelsen fra havnen i Kristiansand.

Konsernets resultat før skatt og ekstraordinære kostnader ble minus 14,5 millioner kroner, mot minus 22,9 millioner kroner i 2008. I 2009 hadde rederiet kostnader knyttet til opplag av HSC Fjord Cat på 19,8 millioner kroner. Resultatet er også påvirket av en nedskrivning av bokført verdi på den tidligere fergeterminalen i Egersund på 4 millioner kroner.

På tross av tap knyttet til den spesielle driftssituasjonen i 2009 for linjen mellom Kristiansand og Danmark fremstår konsernet som meget solid med en egenkapitalandel på 45 prosent. Per 31. desember 2009 utgjorde konsernets egenkapital 209 millioner kroner, mot 196 millioner kroner på samme tidspunkt året før.

Fjord Line ble startet i 1993. I rederiet blir det i 2010 totalt utført ca 250 årsverk på de to skipene; MS Bergensfjord og HSC Fjord Cat, og i landorganisasjonene i Bergen, Stavanger, Egersund, Kristiansand og Hirtshals.

Fjord Line-konsernet eies med 83,5 prosent av brødrene Frode og Ole K. Teigen. 7,4 prosent av aksjene eies av Bernt Mykjåland, mens 9,1 prosent er fordelt på i alt 3309 eiere.

Ingvald Fardal (56) har vært administrerende direktør siden oktober 2007.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS