Kongekrabbe frys1
Kongekrabbe frys1

Høytrykk kan gi mer kongekrabbe

Nofima-forskere har funnet en måte å få ut mer kjøtt av kongekrabber. Og krabbekjøttet smaker bedre, viser smakstester. Ved å bruke høytrykksteknologi kan man få raskere og bedre utnyttelse av kongekrabben, viser nye forsøk fra Nofima.

Publisert

Nofima-forskere har funnet en måte å få ut mer kjøtt av kongekrabber. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Over 5000 tonn kongekrabbe ble tatt i land i Norge i fjor. En stor del av kongekrabben som skal brukes i ulike produkter, blir i dag fraktet til Kina. Her tas kjøttet ut for hånd, og blir deretter fraktet tilbake for å videreforedles i Norge.

Les også: Innovativ kongekrabbebedrift i Berlevåg

"

Tony Sivertsen sorterer kongekrabbe hos Berlevåg Kongekrabbe AS. (Foto: Morten Holt)

Mer effektivt hjemme i Norge

Forskerne har nå undersøkt om det ved bruk av høytrykksbehandling kan lønne seg å ta ut kjøttet her hjemme, og slik få en mer effektiv produksjon

– Vi fant at høytrykksbehandling egner seg svært godt til å løsne kongekrabbekjøttet fra skallet. Vi får også ut mer krabbekjøtt enn om dette gjøres for hånd. I tillegg viser smakstester at høytrykksbehandlet krabbekjøtt faktisk smaker bedre enn kjøtt som tas ut på vanlig måte, sier seniorforsker Sten Siikavuopio i Nofima Marin til Nofima.no

Langt frem?

Til tross for de gode resultatene med høytrykksteknologi er det trolig langt fram til det blir aktuelt for kongekrabbeprodusenter her i Norge, skriver Nofima.no.

"

Over 5000 tonn kongekrabbe ble tatt i land i Norge i 2009. (Foto: Morten Holt)

Foreløpig er teknologien for dyr, og en ser derfor etter andre måter å utnytte råstoffet på.

Les saken på Nofimas hjemmeside

"

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS