Findus Pommes Scoop nett
Findus Pommes Scoop nett

Hurtigmat med ufortjent dårlig rykte

Pommes frites er hurtigmat med ufortjent dårlig rykte, skriver dn.no, hvor Bocuse d’Or vinner Geir Skeie fremstår som DN-kokken.

Publisert

Pommes frites er ikke "trash-food", men gourmetmat på sitt beste. (Illustrasjonsfoto)

Selv om pommes frites i dag blir forbundet med hurtigmat og hamburgere, er historien lang nok til at vi kan regne dette som en tradisjonsrik rett. Om opprinnelsen er fransk eller belgisk er derimot mer usikkert.

Fra fisk til poteter

I Belgia skal historien ha det til at de allerede på 1600-tallet friterte fisk i olje, men da alle elvene og innsjøene frøs til en kald vinter i Meusedalen, friterte de poteter i stedet.

Tilnavnet «french» fikk potetene først da engelske og amerikanske styrker var i landet under Den første verdenskrig. De gav potetene tilnavnet, mest sannsynlig på grunn av at det offisielle språket i den belgiske hæren var fransk på den tid.

På 1700-tallet

I Frankrike blir den første oppskrift på pommes frites beskrevet i Menons kokebok fra 1755, Les soupers de la cour, mens det var den amerikanske presidenten og gastronomen Thomas Jefferson som fikk de friterte potetene over dammen.

Under sin reise til Frankrike fikk han nedtegnet oppskriften, og fikk senere sørget for retten ble servert i Det hvite hus under hans presidentperiode mellom 1801-1809.Da gikk den under navnet «Pommes de terre frites à cru, en petites tranches», som betyr friterte rå poteter kuttet i små biter.

Superkokk Geir Skeie gir råd om riktig tilberedning. (Foto: Morten Holt)

- For å lage perfekte pommes frites på hjemmebane er det viktig å bruke en nøytral olje som solsikkeolje, ikke bruk olivenolje, den vil bare bli brent. Det er også viktig at bitene er cirka like store, sånn at de vil steke likt, fremholder Geir Skeie overfor dn.no.

"

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS