Bringebær
Bringebær

Ny bringebærrekord

På ti år har Bama økt salget av bringebær fra åtte til 850 tonn. Nå spiser vi bringebær som jordbær, ferske og rett fra kurven. Bringebær må behandles skånsomt og oppbevares kjølig for å holde seg friske. 

Publisert

Bringebærsesongen er i gang for fullt.

Glen Ample kommer fra Skottland, som har et klima ganske likt Vestlandet, der de fleste norske bringebærene dyrkes. Milde vintre og mye nedbør passer denne bingebærsorten.

Selv om det meste av den norske bringebærproduksjonen foregår på Vestlandet, er det nå produsenter mange steder i Sør-Norge. Flere bønder har byttet ut jordbær med bringebær de siste årene.

– Før i tiden gikk det aller meste av bringebærene til syltetøy, fordi bærene ikke tålte transport og oppbevaring i kurv. Det er målrettet arbeid av både norske produsenter og planteforskere som gjør at vi nå kan nyte ferske bringebær fra butikk de neste ukene, sier Hanne Linnert.

Oppbevar bærene kaldt

Nå er bringebærsesongen i gang for fullt. (Foto: Bama)

Bringebær tåler ikke for mye vind og nedbør under modningen. Derfor blir stadig flere plantefelt utstyrt med plasttunneler som skjermer bærene før innhøsting.

Bringebær må behandles skånsomt og oppbevares kjølig for å holde seg friske.

– Det benyttes mobile kjøleanlegg, og bringebærene skal være nedkjølt til to grader et par timer etter innhøsting, sier Hanne Linnert.

I tett samarbeid med Bama har bringebærdyrkerne fått et bedre system for transport inn til de store byene.

– Mottakene av bær er blitt flere, og kunnskapen om hvordan bringebær skal behandles er blitt bedre i alle ledd, fra bærene plukkes til de står i butikkhyllene.

Anvendelige og sunne

Sesongen begynner for fullt nå, og varer til slutten av august. I sommer kommer Bama til å sende ut 850 tonn bringebær, mot åtte tonn for ti år siden.

Bama står for omtrent 85 prosent av av omsetningen av norske bringebær i butikk. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Bama står for omtrent 85 prosent av av omsetningen av norske bringebær i butikk, og den formidable salgsøkningen disse ti årene viser at vi nordmenn har et helt spesielt forhold til norske sesongbær.

– I andre land er det mest vanlig å bruke bringebær til pynt. Vi spiser bærene til frokost, til dessert og rett fra kurven, sier Hanne Linnert.

Bringebær er sunne bær vi kan spise mye av. – Bærene inneholder både C-vitaminer, kalium og jern. Dessuten er bringebær kalorifattige, sier Hanne Linnert i Bama.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS