Kaffekopp nett

Vi drikker nesten 10 milliarder kopper kaffe i året

Nordmenn drikker seg til verdenstoppen i kaffe. I løpet av 2009 drakk vi over 45 000 tonn kaffe, og nå vil vi lære resten av verden å drikke kaffe på den norske måten. – Kaffekonsumet i Norge holder seg jevnt høyt, sier informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon, Marit Lynes.

Publisert

I løpet av 2009 drakk nordmenn nærmere 10 milliarder kopper kaffe, i snitt over 3500 kopper per kaffedrikkende person. (Foto: Norsk Kaffeinformasjon)

Statistikk over norsk kaffekonsum for de siste 50 årene viser at det kun er marginale svingninger når det kommer til hvor mye kaffe vi drikker.

– Norge er et land hvor kvalitet og riktig tilberedning har lagt et godt grunnlag for høyt konsum, sier Lynes.

Kaffehjelp fra Norge

Tidligere i år deltok representanter fra norsk kaffebransje og Utenriksdepartementet på en verdenskonferanse om kaffe arrangert av International Coffee Organization (ICO) i Guatemala.

– Norge er et lite land, men i kaffesammenheng er vi likevel viktige. Dersom produksjonslandene hadde hatt det samme kaffekonsumet som oss i Norge, ville det utvilsomt vært et større press på de gode kvalitetene, noe som er positivt for hele bransjen, sier Lynes.

Ifølge en kaffeundersøkelse fra 2009 er nærmere 2,8 millioner nordmenn kaffedrikkere, og 80 prosent av disse foretrekker å drikke kaffen svart. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Ifølge Norsk Kaffeinformasjon er overproduksjon av dårlig kvalitet den største trusselen, både mot bøndene som lever av å dyrke kaffe fordi prisene blir så lave, og for konsumenter fordi utvalget av god kaffe blir mindre tilgjengelig.

”Look to Norway”

Norsk Kaffeinformasjon brukte ICO-konferansen i Guatemala til å fortelle om suksesskriteriene for det høye kaffekonsumet i Norge, nemlig fokus på høy kvalitet og riktig tilberedning. Den norske organisasjonen har også oversatt sin kaffebibel om kvalitet og tilberedning til både engelsk og spansk.

– Vi har en visjon om å spre vårt kaffebudskap utover Norges landegrenser. Kaffen som serveres i mange land er tynn og ofte svært bitter. Det er ikke alltid det er råvaren det er noe galt med, vel så ofte er det måten den er tilberedt på, sier Lynes.

– Kaffen som serveres i mange land er tynn og ofte svært bitter. Det er ikke alltid det er råvaren det er noe galt med, vel så ofte er det måten den er tilberedt på, sier Lynes.

En god kopp kaffe

Vi drikker mer kaffe på jobb enn hjemme. (Illustrasjonsfoto: Odd H. Vanebo)

Ifølge en kaffeundersøkelse fra 2009 er nærmere 2,8 millioner nordmenn kaffedrikkere, og 80 prosent av disse foretrekker å drikke kaffen svart. – I de fleste europeiske land fylles kaffekoppen gjerne opp med melk og sukker. Men god kvalitet står best på egne bein, og det er ikke nødvendig med melk og sukker når kaffen som serveres er god, hevder Lynes.

Kaffeundersøkelsen viser at kaffe er nordmenns jobbdrikk nummer én, og at yrkesaktive under 60 år drikker mer kaffe på jobb enn hjemme.

– Selv om det har vært en eksplosjon i salget av automatiske kaffemaskiner, bruker fremdeles 65 prosent av oss den vanlige trakteren når vi skal lage kaffe, forteller Lynes.

(Pressenytt)

"
Powered by Labrador CMS