ToneBekkestad5

Fra bord til jord og tilbake til bord

Matavfallet hos Bølgen & Moi på Briskeby komposteres til det minimale, og fraktes deretter til Korsvold gård. Gården bruker igjen avfallet i sin produksjon, og er leverandør av egg- og kjøttprodukter til Oslo-restauranten.

Publisert

Tone Bekkestad i Green Solutions. (Foto: Heidi Fjelland)

Komposteringsmaskinen fører til en reduksjon av matavfallsvolumet i restauranten på hele 85 til 90 prosent.

Miljørettet løsning

Einar Mjelde i Green Solutions med det ferdige komposterte materialet, som kan brukes som jordforbedring både hjemme og i jordbruket. (Foto: Heidi Fjelland)

– Dette er en miljørettet løsning. Komposteringsmaskinen reduserer matavfallsvolumet kraftig, noe som gir mindre transport og bedret miljø. Restproduktet/komposten benyttes som gjødsel hos leverandøren av råvarer til restauranten. Dette gir en helhetlig syklus: Fra bord til jord – og tilbake til bord, sier daglig leder Tone Bekkestad i Green Solutions, som er leverandør for produktet i Norge.

Bølgen & Moi Briskeby er den første restauranten i Norge der denne typen maskin er installert, og hvor restauranten samarbeider med produsenten som leverer råvarene.

BioNova

Komposteringsmaskinen BioNova produseres i Sverige, og har eksistert i markedet i flere år. På 48 til 72 timer omdanner systemet det organiske avfallet til kompost. Du tømmer rett og slett matavfall og litt pellets ned i en luke i maskinen, og ved hjelp av varme og luft gjøres avfallet om til kompostgjødsel. Denne komposten inneholder næringsstoffer som jordbruket gjør seg god nytte av.

Brukervennlig. Du åpner bare luken og tømmer avfallet. Nærmest Einar Mjelde, bak Tone Bekkestad. (Foto: Heidi Fjelland)

– Den er lett å bruke. Det finnes kun en av/på knapp, og hos oss står den alltid på, sier en smilende og fornøyd Jens Blom, daglig leder på Bølgen & Moi Briskeby.

Miljøvennlig – med svarte tall

Green Solutions slagord ”Go green by black numbers”, betyr rett og slett at med denne innretningen sparer brukeren penger på å være miljøvennlig. Det skjer blant annet ved mindre transport av avfall og lavere strømforbruk i forbindelse med lagring av matavfall. Strømforbruket på maskinen er dessuten lavere enn strømforbruket på et kjølerom.

Når folk fra Korsvold Gård leverer råvarene hos Bølgen & Moi, tar de med seg komposten tilbake til gården. Smart og miljøvennlig, og ikke minst en fornuftig bruk av ressurser.

Matavfall – fra problem til ressurs

Daglig leder for Bølgen & Moi på Briskeby, Jens Blom (fra venstre), daglig leder for Green Solutions, Tone Bekkestad og markedsansvarlig i Green Solutions, Einar Mjelde: Fornøyde leverandører og fornøyd bruker av Bionova komposteringsmaskin. (Foto: Heidi Fjelland)

Ikke alle småbedrifter/restauranter og dagligvarebutikker har mulighet til å investere i en slik komposteringsmaskin. Derfor er Green Solutions i gang med å lage en plan for et samarbeid med firmaet AgroNova i Moss.

– Avtalen går ut på at AgroNova vil tilby utleie av BioNova-maskiner, samtidig som de står for innhentingen av restproduktet. De vil også tilby innhenting av matavfall der en maskin blir for stor for så å kompostere dette i en stor sentral maskin. Deretter vil det ferdige kompostproduktet bli blandet i ulike jordprodukter, og lagt ut for salg i sekker, opplyser Einar Mjelde og Tone Bekkestad i Green Solutions.

AgroNova har for øvrig patentert Fibral, en høyabsorberende og lukthemmende pellets som er laget av resirkulert avispapir, og disse vil bli brukt i komposteringen.

Meteorolog som brenner for miljøet

Tone Bekkestad er utdannet meteorolog, og har hovedfag i klimaforandringer. Med flere år foran kamera som TV-meteorolog og solide kunnskaper om klima som emne, er ønsket sterkt om å gjøre endringer som kan være til hjelp for klimaet.

Les hele saken i Horeca nummer 3 2011

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS