StudentbaristaTinaUlriksborgBarista
StudentbaristaTinaUlriksborgBarista

Landets beste studentbarista og -kokker

Baristakonkurransen i regi Studentkipnaden i Oslo ble vunnet av Tina Ulriksborg fra Trondheim. Svenn Åke Jansson og Tom Vidar Guneriussen fra studentskipnaden i Hedmark ble kåret til Norges beste studentkokker av fagjuryen, men studentjuryen, som hadde litt andre kriterier, fant seg helt andre vinnere, nemlig Kjersti Rokne og Siv Gisholt fra Telemark.

Publisert

Tina Ulriksborg ble kåret til landets beste studentbarista, og viste kvaliteter som er gode nok for NM-deltakelse, mente fagjuryen. (Foto: SiO)

Studentskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) var i slutten av mai vertskap for kaféledermøtet for alle studentkafeene i Norge. Samtidig ble det arrangert både en kokke- og en baristakonkurranse.

Dommerpanelet i konkurransen var todelt: En fagjury og en studentjury, og det ble derfor utdelt både en fagpris og ”Studentenes spesialpris” i konkurransene.

Laget fra Studentskipnaden i Trondheim i aksjon. (Foto: SiO)

Ulriksborg beste stundentbarista

Fag- og studentjuryen hadde samme vinner av baristadelen, nemlig Tina Ulriksborg fra Trondheim. Hun virket å ha kontroll over alt hun foretok seg. Fagjuryen mente sågar at enkelte av deltakerne i baristakonkurransen var så gode at de med fordel kunne ha deltatt i NM i baristakunst.

Hver deltaker måtte lage fire espresso, fire capucchino og fire egenkomponert kaffe.

– Stressende og nervøst. Jeg fikk litt kort med tid, men det gikk bra, sier Richard Johansen, som til daglig jobber på kaffe Georg på Blindern og representerte SiO. Han knep andreplassen i konkurransen foran til Anette Qvalbein fra Agder. Johansens selvkomponerte kaffe besto av avkjølt espresso, steamet melk, farinsukker og toppet med valrhonasjokolade. Han hadde gitt kaffen navnet airpresso.

11 lag kjempet

– Dette er stort og veldig moro. Premien på 15 000 kroner vil vi bruke til en reise og en ny oppvaskmaskin. Minuttene før presentasjonen for dommerpanelet var opplegging av varmretten det mest nervepirrende, forteller de to vinnerne fra Hedmark. 11 lag fra hele landet kjempet om å lage den beste studentmaten i Norge. Det var satt opp komplette kjøkken i studentkafeen.

Andre- og tredjeplassen gikk til henholdsvis Ida Marie Grav og Tommy Schanke-Stenstvedt (Trondheim) og Alfhild Sunde og Marit Hammerstrøm (Oppland).

Fagjuryen i kokkedelen besto av plassdommer Ingvild Bøhm Pedersen, smaksdommerne Anne Karin Karlsson, Mette B.Thurmann Moe og hoveddommer er Thomas B. Nilsen.

Dommerne vurderte rutiner, hygiene, orden, bruk av råvarer, tidsbruk under selve lagingen av maten, korrekt yrkesmessig håndverk, anretning og presentasjon og smak (den viktigste kategorien som utgjør hele 40 %).

Andre kriterier

Kjersti Rokne og Siv Gisholt vant studentprisen i kokkeklassen, men endte ikke blant de tre i fagjuryens bedømmelse. (Foto: SiO)

Studentjuryen bestående av Magnus Nystrand (leder av Velferdstinget), Karl Kristian R. Kirchhoff og Magnus Lysberg hadde litt andre kriterier.

Vi vurderer etter smak og presentasjon som ”normalt”, men som studentjury har vi enkelte andre krav også: Det må være mye mat. Det er viktig. Det må kunne slå studentdietten, altså nudler og havregrøt. Vi er alle tre erfarne studenter og har god erfaring med å spise her på Blindern, så vi sammenligner denne maten mot den vi har fortært her oppe i alle disse årene, sir Nystrand.

I kokkeklassen gikk studentprisen til et lag som ikke en gang kom på pallen da fagjuryen vurderte, nemlig Telemark, representert ved Kjersti Rokne og Siv Gisholt.

– Å bli kåret til studentenes favoritt er en stor ære og vi er gledelig overrasket, sier de. Studentjuryen syntes vaffelwrapen var tradisjon i ny innpakning med mange alternative muligheter, og samtidig en rett som er svært mobil for studenter på farten.

Les hele saken i Horeca nummer 4 2011

Bli abonnent på Horeca her

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"
Powered by Labrador CMS