DetNorskeMåltid2011Ølfinalister

Her er kandidatene til Årets øl 2011

Tidenes største smakstest av norsk øl er gjennomført. Dette er de tre beste i hver av de fem kategoriene. Vinnerne blir kjent når matgallaen Det Norske Måltid 2011 arrangeres i helga.

Publisert

Kandidatene til Årets øl 2011 som skal kåres under Det Norske Måltid 2011 i Stavanger. (Foto: Julie H. Amundsen)

Et fagsterkt smakspanel på 26 personer har smakt seg gjennom i alt 86 norske øl, fordelt på fem klasser.

De tre beste fra hver klasse har gått videre til finalen som bedømmes av en jury på seks som kårer en vinner i hver klasse og dernest velger hvilket av de 15 ølene som fortjener hedersbetegnelsen Årets øl 2011.

Hvilke øl dette er, avsløres først under den store matgallaen Det Norske Måltid som finner sted i Stavanger den 10. desember og som sendes på TV2 søndag 11. desember.

De 15 kandidatene er:

LYS LAGER/PILS

Birkebeinerpils 4,7 %, Det Lille bryggeriet Ølet er strågult på farge og har fint skum. Aromaene går i retning av frukt, blomster, honning og karamell. Smaken er sødmefylt og gir god munnfølelse med en noe bitter avslutning.

GullMack 6,5 %, Macks Ølbryggeri Ølet har gul, klar farge og dufter karamell og maltet korn. Det har kornmalt i smaken, er sødmefylt med god fylde og fremstår som balansert.

Ringnes Gold 6,5 %, Ringnes Bryggeri Ølet er strågul på farge og duften går i retning av sitrus og frukt. Smaken er sødmefylt med god fylde, fin munnfølelse og balanse i mellom aromaene.

HVETEØL/BLONDE

Lervig White Dog 4,7 %, Lervig Aktiebryggeri Ølet har lys farge og lyst skum. Skummet er tett og henger godt. Ølet dufter sitrus med et snev av banan og gjær. Smaken er fruktig og søt og man kan oppleve et snev av koriander. Ølet er godt balansert og fremstår lettdrikkelig og forfriskende.

Ardenne Blond 7 %, Haandbryggeriet Ølet har middels dyp gyllen farge og dufter sitrus, appelsin og krydder. Smaken er leskende og går i retning av appelsinskall og frisk appelsin. Ølet har godt krydderpreg og fremstår syrlig og friskt.

Nøgne Ø Wit 4,5 %, Nøgne Ø Ølet har gul og noe uklar farge med aromaer fra koriander og vanilje. Videre smaker ølet friskt med godt sitruspreg og avstemt bitterhet.

MØRK LAGER/BAYERØL/BOKKØL

Mack Bayer 4,5 %, Macks Ølbryggeri Utseendet på ølet er brunt og rødlig. Aromaene går i retning av mørkt brød, søtlig duft og et hint av sirup. Smaken bærer preg av brent karamell, røstet korn, honning og god ettersmak.

Frydenlund Bayer 4,5 %, Ringnes Bryggeri Ølet har kobberrød farge med kremaktig skum. Aromaer fra krydder, rosiner, malt og frukt kjennes i duften. Ølet fremstår søtlig i smaken, med preg av nøtter og røstet korn.

Borg Bokk 6,6 %, Hansa Borg Bryggerier Ølet har dypbrun farge med flott skum og har innbydende duft og smak av karamell, sjokolade, høst, bark og kaffe. Smaken er sødmefylt og godt balansert mellom bruken av humle og malt i ølet.

ALE

Nøgne Ø Indian Pale Ale 7,5 %, Nøgne Ø Ølet har dyp kobberbrun farge og oppleves friskt, med røft sitruspreg og kraftig humlearoma. Denne IPA’en har god «ryggrad» av malt og lette brødtoner med noe sødme. Humle, sitrus og barskog preger smaken, sammen med langt humlepreg i avslutningen. Ølet fremstår som markert bittert.

Lervig Lucky Jack 4,7 %, Lervig Aktiebryggeri Ølet har kraftig sitruspreget humlearoma med innslag av barskog, solbær og karamell. Aromaene er svært tiltalende. Ølet har fin sødme og maltpreget kropp. Bitterheten er markert, men til tross for den kraftige humlen er ølet velbalansert.

Ægir Indian pale Ale 6,5 %, Ægir Bryggeri Ølet har middels brungyllen farge. Aromaene fremstår som fruktig, med humle og sødmepreg. De er tiltalende med toner av grapefrukt og tropiske frukter. Ølet har behagelig balanse mellom malt og bitterhet i smaken. Likeledes fin fruktighet som utfyller malt og humle. God bitter avslutning. Det er en velbalansert IPA.

PORTER/STOUT

Nøgne Ø Imperial Stout 9 %, Nøgne Ø Fargen på denne ølen er tett og brunsvart. Ølet har god humlearoma og dufter sort te, kaffe, tang og sukkertøy. Smaken bærer preg av kaffe, sjokolade og røstet korn. Ølet er syrlig og med et godt humlepreg i avslutningen.

Dark Force 9 %, Haandbryggeriet Fargen er brunsvart og ølet har tett skum. Aromaer av karamell, brunost, mokka, lakris og sjokolade preger ølet. Ølet har god maltsmak og sødme, med mye røstet korn i smaken. Videre preges ølet av god fylde og behagelig bitterhet i ettersmaken.

Ægir Natt Imperial Porter 10, Ægir bryggeri Fargen på ølet er mørk brungyllen og skummet er fint. Ølet lukter Werthers-karamell, honning og julekake. Smaken er søt, og ølet har toner av kandis og sukkerspinn. Ølet er godt balansert med lang ettersmak.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS