Rotgrønnsaker

Lavkarbo slår ut frukt og grønt

I høst har det vært en markant nedgang i salget av frukt og grønnsaker som er rike på karbohydrater. – Nedgangen startet omtrent samtidig med at avisene begynte å skrive mye om lavkarbodietter. Vi tror det er en klar sammenheng, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Publisert

Grønnsaker som vokser under bakken er ikke en del av lavkarbo-diettene. (Foto: Bama)

Det er normalt med svingninger gjennom året i forbruket av frukt og grønnsaker. Det kan skyldes både kvalitet og tilgjengelighet.

– Men for noen produkter er utviklingen i høst svært atypisk. Forbruket av frukt og grønnsaker som er rike på karbohydrater går ned, mens karbofattige produkter øker. Så tydelige utslag har vi aldri sett før, sier Linnert.

Poteter og gulrøtter

Særlig går det ut over potetsalget og rotgrønnsaker, som kålrot og gulrot. Disse selger nå 12 prosent mindre enn på samme tid i fjor, viser bransjetall Bama har innhentet.

Det spises også mindre av enkelte typer frukt.

– Det gjelder spesielt epler, pærer og appelsiner, som utover høsten har hatt en nedgang på over fem prosent, sier informasjonssjefen i Bama.

Også frukt er uglesett hos mange lavkarbodiettere.

– Skal man virkelig kjøre lavkarbo (i en tidsbegrenset periode for mest mulig effektiv vekttap) bør man nesten ikke spise frukt eller bær, skriver profilen anibird på nettforumet slankenett.no.

Bananer opp

Med sine 18,1 gram karbohydrater per 100 gram har bananer mer enn poteter og rotgrønnsaker. Men bananforbruket har likevel ikke gått ned.

– Banansalget er i høst omtrent som første halvår. Vi tolker det som at bananer er blitt et fast innslag i nordmenns kosthold og at særlig de som trener og er fysisk aktive spiser mye av den, sier Linnert.

Bananer er kjent for å gi rask energi.

Avokado er eksempel på frukt med økende popularitet, med vekst på 28 prosent.

– Avokado er spesielt fattig på karbohydrater og er et produkt som blir fremhevet i karbodietter. I enkelte uker i høst har vi registrert økning opp mot 50 prosent, sier Linnert.

Grønnsaker sett under ett har hatt en liten vekst hittil i år, mens fruktkonsumet er som i fjor.

Lavkarbo med frukt og grønt

Den nye trenden er stikk i strid med kostrådene fra myndighetene, som anbefaler et inntak av fem om dagen for at kroppen skal få tilført viktige vitaminer og næringsstoffer.

– Grønnsaker og bær gir deg livsviktige vitaminer og antioksidanter som du ikke får fra andre matvarer, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

Det går fint an å spise frukt og grønnsaker selv om man er på lavkarbodiett, ifølge Arsky.

Bladgrønnsaker og bær

– Spesielt bladgrønnsaker og bær har en sentral rolle i alle lavkarbodietter når de to første ukene med omtrent null karbohydrater er omme. Alle typer grønnsaker som vokser over jorden er lov å spise når du følger et lavkarbokosthold, sier Arsky.

Poteter er også greit. Kokte poteter som så avkjøles, får en annen kjemisk struktur enn når de er varme. En del av stivelsen går over til et fiberliknende stoff som ikke er fordøyelig.

– Kalde, kokte poteter har et mye lavere karbohydratinnhold enn varme. Spis dem med skallet på og olje og eddik over, så er blodsukkerpåvirkningen enda mindre, sier Arsky.

Newswire

--------

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 42. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS