RuneSætenBerkelHoved2

100 år gammel Berkel

Et aldri så lite klenodium ble presentert under åpningen av det nye gastronomiske senter i Fredrikstad Storkjøkkensenter forleden: En 100 år gammel Berkel. - Dette er lokalhistorie fra Østfold, sier Rune Sæten i firmaet BFE Norge, som har agenturet for Berkel-maskinene i Norge.

Publisert

Rune Sæten med det 100 år gamle Berkel-klenodiet, som du finner i det nye matfaglige senteret i Østfold. (Foto: Morten Holt)

– Den kommer fra Bergstrøm kjøtt og delikatesse i Halden, der den ble tatt i bruk i 1912. Det er den eldste Berkel-maskinen vi kjenner til i Norge. Nå har vi plukket den fra hverandre og gått gjennom alle delene, og den fungerer utmerket med sitt buede blad, forteller Rune Sæten, som driver firmaet BFE Norge (Berkel Food Equipment), Firmaet har de siste tre årene har hatt agenturet for de hollandske Berkel-produktene i Norge.

Berkels historie

Dette er Berkel-historien

1898: I mange år prøvde den unge nederlandske slakteren Wilhelmus Adrianus Van Berkel å kombinere sin handel som slakter med sin lidenskap for ingeniørarbeid. Endelig, etter mange forsøk, brakte han sammen to enkle, men geniale ideer: et konkavt blad, som presist gjengir hånd/kniv bevegelser, og en bevegelig plate som glir mot bladet. Påleggsmaskinen var født.

Den 12.oktober 1898 grunnla Van Berkel verdens første påleggsmaskinfabrikk i Rotterdam.

1899: Det første aktive året av Van Berkel’s Patent Company Ltd, avsluttet med 84 utleverte maskiner, en reservert ordre på 10 enheter og et overskudd på 3,5 %.

1908: Som det ledende selskapet på det innenlandske markedet, begynte Van Berkel å ekspandere i utlandet. Forretningsåret 1907/1908 ble avsluttet med 2734 solgte enheter, hvor omtrent halvparten gikk til Storbritannia og dets kolonier. Men Berkel ble også solgt i Russland, det nederlandske India, Kina, Egypt, Mexico, Sør-Amerika etc..

1910: Trofast til sin innovative ånd, var Van Berkel`s Patent Company Ltd det første selskapet i verden til å innføre kreditt til sine kunder.

1914-1918: Under første verdenskrig ble produksjonen utvidet. Van Berkel’s Patent Company begynte å produsere dreiebenker, og til og med fly til den nederlandske regjeringen

1918: Kjernevirksomheten ble supplert med vekter, som ga selskapet en ny styrke i den vanskelige perioden mellom de to verdenskrigene.

1921: Berkel ble etablert som eget selskap i Norge

1945: Etter andre verdenskrig utvidet selskapet med fabrikker og kommersielle kontorer i Europa, USA, Sør Amerika og Afrika.

1956: ”Påleggsmaskinens Rolls Royce”, model 834, ble lansert.

1991: Berkel og Scanvaegt slår seg sammen

1993: Etter fusjonen med Avery, ble Berkel en del av den multinasjonale engelske gruppen, GEC, under navnet Avery Berkel Ltd.

2004: To daglig ledere fra Avery-Berkel, Mauro Amadei og Vincenzo Baldi, bestemte seg for å kjøpe Berkel-varemerket, og relansere det over hele verden. Med erfaring og kunnskap ervervet av en virksomhet som har vært ledende i feltet i mer enn et århundre – og med den dynamiske kraft gitt av store investeringer – var Berkel klar for å skrive et nytt kapittel i sin historie. Van Berkels produksjon i Rotterdam ble derimot solgt og produksjonsretten eies i dag av Verbas Ltd. Så produksjonen av disse unike klassikerne 800S, 834S og 834EPB har ikke gått tapt.

2005: Lansering av nye Berkel modeller: en komplett ny serie påleggsmaskiner designet med tanke på god rengjøringsvennlighet, innovativt design, italienske følelser og Van Berkels verdier.

2008: BFE Norge AS tar over Berkel-agenturet for Norge.

(Kilde: BFE Norge AS)

Rune Sæten med det 100 år gamle Berkel-klenodiet, som du finner i det nye matfaglige senteret i Østfold.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS