AalborgJuleAkevitt3

Ikke akkurat lavkarbo i Danmark

Turistorganisasjonen Visit Denmark forventer en økning på 10 prosent i antall overnattingsdøgn blant nordmenn i desember sammenlignet med samme tid i fjor. De fleste reiser til København nå før jul, hvor de benytter anledningen til å spise mye god mat og dansk akevitt. Årlig står nordmenn for cirka 2,3 millioner overnattingsdøgn i Danmark.

Publisert

Illustrasjonsfoto

Lavkarbodietter er det heteste samtaleemnet rundt norske lunsjbord, men ikke for alle. Danskene opplever nå ekstra stor pågang av nordmenn som vil til København for å kose seg med ekte dansk julemat og -drikke.

Ikke for lavkarbo-fanatikere

– De har et ordtak i Danmark, som heter "skam på dansk er når pålegget er tynnere enn brødskiven". Det sier sitt om at dietter kanskje ikke er Danmarks sterkeste fokus. Jeg tror i det hele tatt ikke at lavkarbofanatikere finner drømmedestinasjonen i Danmark, sier Vidar Mørch som er danskenes turistsjef i Norge.

Hva drikker og spiser så danskene? Akkurat som julaften har sine mattradisjoner her på berget, består den danske julefrokosten av typiske danske retter. Danskene er minst like stolte som nordmenn over sin akevitt rundt julebordet, men har sine egne tradisjoner for hvordan den skal nytes sammen med riktig julemat.

Må lære av danskene

Kjetil Gundersen er tidligere leder for Gastronomisk Institutt i Oslo og mangeårig medlem av kokkelandslaget. Gundersen mener vi har mye å lære av danskene, som er flinke til å kombinere riktig akevitt med forskjellige typer mat for å få den beste smaksopplevelsen. Mange nordmenn kjøper én type akevitt og nyter denne til både ribbe, pinnekjøtt og andre retter de spiser gjennom hele julen.

– Det du spiser ved siden av lutefisken er med på å bestemme hvilken akevitt du skal velge, og kommer an på om lutefisken er forsaltet og hvilket tilbehør du har valgt. Er du usikker vil jeg nok anbefale Aalborgs Taffel-akevitt, også kjent som lutefiskklassikeren.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS