kakerlakk2

Kakerlakken kan bli fremtidens sushi

Insekter får oppreisning: Fra klamme kryp til klimavennlige delikatesser. Men er vi skandinaver klare for dette?

Publisert

Alternativ til rå fisk i sushien?

Det er den danske avisen Berlingske som stiller det retoriske spørsmålet på sin nettside (b.dk).

2,5 milliarder mennesker spiser allerede insekter.

“Uappetittlige skadedyr”

Nå skal det være slutt med å anse kryp og kravl som uappetittlige skadedyr. Ifølge FNs organisasjon for mat og landbruk, FAO, og atskillige forskere er der nemlig god grunn til å la innsekter og edderkopper inngå i kosten som erstatning for kjøtt fra dyr.

På FAOs hjemmeside kan man lese at insekter har et meget høyt proteininnhold, og mange er rike på viktige fettsyrer samt jern, zink og B-vitamin. Dessuten er insekter kaldblodige, så de er mye bedre til å omsette det de spiser til kroppsmasse enn dyr.

Dansk skepsis

Lektor Nanna Roos ved Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet tror likevel det vil gå lang tid før insekter som menneskeføde blir utbredt i den vestlige verden. På den annen side ville det ikke være første gang at skandinaver tok en eksotisk spise til seg. For eksempel ble rå fisk svøpt i tang først en alminnelig rett i starten på det 21. århundre.

- Så går der kanskje fem eller ti år, og så er det sånn ”ha ha, kan du huske den den gang man syntes det var merkelig å spise melormer, for dem går man jo på restaurant og spiser nå, sier Nanna Roos.

Bortsett fra at vi i Skandinavia ikke har noen tradisjon for å spise insekter, mangler næringsmiddelindustrien også å få øynene opp for potensialet i ”minihusdyrene”.

- Det som mangler, er en systematisk utvikling av produksjonssystemer på samme måte som vi har utviklet våre husdyrbruk, forklarer Nanna Roos.

Spiser insekter flere ganger månedlig

Den danske kokken Nikolaj Kirk, som har engasjert seg sterkt i den danske kostholdsdebatten gjennom artikler og bøker, er enig i at insektmat får problemer med å vinne innpass i danske og skandinaviske kjøkken:

- Som det ser ut nå, synes de det er ulekkkert. Derfor tror jeg bare ikke de tar til seg insekter.

Men selv er han begeistret for å bruke bl.a. sommerfugllarver, gresshopper og biller i matlagingen, og han spiser insekter hjemme flere ganger i måneden.

Inntil videre i dyrenes kosthold

Konklusjon: Inntil videre later det til at insekter i Europa primært kommer til at inngå i kosten – for dyr.

Fastfood.no

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS