Slittstekepanne

På tide å bytte stekepannen?

I februar samlet Jernia inn 15 tonn brukte stekepanner. Nå fortsetter aksjonen. Du får 500 kroner hvis du bytter inn den gamle stekepanna i en ny. Muligheten er der denne og neste uke, i alle landets 160 Jernia-butikker.

Publisert

På tide å kaste? (Foto: Newswire)

Kjeden gjennomførte samme kampanje i februar. Den ble en stor hit og betød i praksis en massiv utskifting av stekepanner i norske hjem.

– Vi håpet på å samle inn 5000, men fikk inn dobbelt så mange. Hos noen butikker ble det svært mange stekepanner på bakrommet etter hvert som folk leverte inn, sier kategorisjef Ove Sparengen i Jernia.

Pannene kom i alle formater, rene og mindre rene. Med en gjennomsnittsvekt på 1,5 kilo ble det 15 tonn metall til sammen.

– Vi er trolig den butikken som selger flest stekepanner til nordmenn, og vi føler et visst ansvar for å samle inn igjen de gamle. Det er bakgrunnen for at vi nå kjører i gang med en ny innsamling, sier Sparengen.

Alt gjenvinnes

De gamle stekepannene hentes av Norsk Gjenvinning (tidligere Veolia Miljø), som gyver løs på dem.

– Stekepannene kjøres gjennom en såkalt shredder, som er en kvern med store hammere som banker dem i stykker, sier Kjell Abrahamsen hos Norsk Gjenvinning Metall AS.

Magnetisk og ikke-magnetisk metall blir skilt og går tilbake til stål- og aluminiumsindustrien. Det som ikke er metall, blir skilt ut for seg og går til energigjenvinning.

– Hele stekepanna blir gjenvunnet. For eksempel kan en del av sykkelen din ha vært en stekepanne i sitt forrige liv, sier Abrahamsen.

Øk levetiden

Den gamle stekepanna kan byttes inn i et utvalg nye hos Jernia, av merkene Nowo/Woll og Beka.

- En av dem er til og med laget av resirkulert metall, så da kan man si at ringen sluttet, sier Ove Sparengen i Jernia.

Dersom du vil gi den gamle panna et siste forsøk i stedet for å kaste den, har Sparengen et tips.

– Godt renhold er det viktigste du gjør for å beholde stekepanner lenge. Gamle fettrester gjør at belegget mister slippeffekten, som regel midt i panna. Ha i litt vann og Zalo og kok i ti minutter. Prøv så å vaske av det fastbrente belegget med en svampskrubb, sier Sparengen.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS