RandiHVarbergPantvin1b

Pant på vin tilbake

Pant på vin er tilbake, 11 år etter at panten på vinflasker forsvant. Denne gangen for første gang på en pantbar drikkevareboks. 2. juli kom en av Norges mest populære viner, My World Shiraz Cabernet, på boks med pantemerke. Det betyr at den har kraftig reduserte miljøavgifter, som gjør den rundt fem kroner billigere enn tilsvarende produkter uten pant.

Publisert

Randi Haavik Varberg, direktør informasjon og marked i Norsk Resirk.

Vinboksen kan pantes i panteautomaten, der man vanligvis returnerer andre bokser og flasker. Vinen selges i en pakning med fire 25 cl bokser i hver. Prisen blir da 139,90 for én liter vin, inklusive pant.

My World Shiraz Cabernet er den første vinen på boks i Norge som gir panten tilbake.

Positivt

– Øl hadde en enorm suksess da det kom på pantbare bokser i 1999, og vi tror at vi kan stå foran noe av den samme utviklingen på vin, sier senior porteføljeansvarlig Helge Storflor i Arcus, som står bak produktet. Vinen importeres fra Australia og tappes på boks hos Union Bryggeri i Skien.

– Vårt mål er at det skal være pant på alt som drikkes, så vi er veldig positive til pant på vin, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Norsk Resirk.

Øldrikkerne panter mest

Hun ser likevel utfordringer hvis folk ikke får med seg at det er pant på boksen. I dag returneres nemlig 95 prosent av alle bokser, som gir 95 prosent fritak på miljøavgiftene. Men det er stor variasjon i hvilken grad produktgruppene returneres. Øldrikkerne panter så og si alt, mens de som drikker energidrikk på boks bare returnerer rundt halvparten.

– Hvis vi ikke får tilbake vinboksene vil det trekke ned returprosenten og øke avgiftene. Men vi skal gjøre alt for at det ikke skal skje, sier Haavik Varberg.

Norsk Resirk

Norsk Resirk eier og driver panteordningen for gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker med pantemerke i Norge. Siden starten i 1999 har selskapet sammen med miljøbevisste forbrukere gjort Norge til et av verdens beste panteland.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS