LammekjøttLammestek

Unge liker lammekjøtt

Fårikål, lammestek og pinnekjøtt øker i popularitet, ikke minst blant de unge. Årets lammesesong er i gang, og for mange er høsten synonymt med rykende varm fårikål og helgekos med lammestek. Den kosen er langt fra bare forbeholdt godt voksne.

Publisert

Tradisjonell lammestek er populært både blant unge og eldre (Foto: Synøve Dreyer, MatPrat).

– Det er de eldste og de yngste som spiser mest lammekjøtt, viser tall fra Norsk Monitor, sier markedssjef Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Både blant de mellom 15-24 år og de over 60 svarer hver tredje at de spiser lammekjøtt to ganger i måneden eller oftere.

– Det kan tyde på at de yngste gjerne lager norsk tradisjonsmat. Nå på høsten er det fårikålkjøtt og lammelår som er desiderte storselgere i butikkene. Og dette er varer vi kjøper stadig mer av, sier Even Nordahl.

At unge liker å lage norsk tradisjonsmat, stemmer godt overens med tidligere undersøkelser som er gjennomført for MatPrat.

Variert sesong

– Årets lammesesong ser ut til å bli usedvanlig bra i de store sauedistriktene i Trøndelag og Rogaland. På Østlandet og Vestlandet derimot, har den kalde og våte sommeren ført til at lammene er et noe mindre enn vanlig, sier Even Nordahl.

Lammesankingen og slaktingen er nå i full gang. Noen steder har dårlig vær ført til litt forsinkelser, men det går ikke ut over tilgangen på lammekjøtt i butikk.

– Produksjonen av lammekjøtt i Norge er prisgitt naturgitte omstendigheter, derfor varierer både størrelse og kjøttfylde på lammene fra år til år, sier Nordahl.

Tradisjonstro

Vi spiser mellom fem og seks kilo lammekjøtt hver i året, og forbruket har holdt seg stabilt de siste 30 årene. Men det er stor forskjell i hva slags lammekjøtt vi kjøper.

Fenalår, fileter av lam, salt fårekjøtt og fårepølse holder stand, mens vi spiser mindre lammerull og lammekoteletter enn tidligere.

– Lammestek, fårikålkjøtt og pinnekjøtt er de store favorittene nå som tidligere. Faktisk øker alle disse tre produktene i popularitet.

Før var det mer vanlig å kjøpe hele slakt, men den tradisjonen er i ferd med å forsvinne.

Det spises mest lammekjøtt på Vestlandet og i Nord-Norge. Det er også i disse landsdelene det produseres mest lammekjøtt. Sørlandet kommer på en tredjeplass, fulgt av Oslo.

– En viktig årsak til at det spises mye lammekjøtt i Oslo er at alle religioner tillater lammekjøtt, sier Even Nordahl i MatPrat.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS