FrieleFyrhus

Friele med egenprodusert energi

Kaffehuset Friele utnytter nå energien fra kaffebrenningen til oppvarming av lokalene på Midtunhaugen i Bergen. Kaffehuset  har nylig ferdigstilt sitt ENØK varmegjennvinningsprosjekt, som gjennvinner varmeenergien fra brenningsprosessen i kaffeproduksjonen.

Publisert

– Varmen som brennerne slipper ut går direkte tilbake i lokalene i form av oppvarming. Vi vil på denne måten bruke omtrent samme mengde energi, men vi vil være langt mindre avhengig av eksterne energikilder. I praksis vil dette si langt mer miljøvennlig og kostnadseffektiv drift, sier driftssjef Roald Mathisen.

Vil være ledende

– Vi har flere prosjekter gående for å etterfølge det som etter hvert har utviklet seg til å bli et krav fra markedet. Lavt energiforbruk og miljøhensyn henger tett sammen, og for oss er det et mål å være ledende på disse feltene innen kaffeforedling, sier informasjons- og samfunnsansvarlig Atle Engelsen.

I perioden 2008-2011 har Kaffehuset Friele redusert sine CO2 utslipp med vel 500 tonn, som er en reduksjon på 20 prosent. Årsaken til den store overgangen er overgangen fra oljefyrte kaffebrennere til en langt mer miljøvennlig naturgassløsning.

Miljøvennlig profil

– Kaffebrennerne går nå på såkalt LNG-gass; et mye mer miljøvennlig alternativ enn de oljefyrte. Dette er ikke nødvendigvis kostnadsbesparende for oss, men vi opplever at det er viktig å ha en miljøvennlig profil, sier Engelsen.

Pressemelding

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS