Petter Nome ølglass

Folket mener bryggeriene kan vise bilder av øl

Åtte av ti nordmenn støtter Petter Nome i kampen for at norske bryggerier skal kunne informere om øl og vise bilder av øl på sine hjemmesider. – Den brede støtten viser at sunn fornuft ikke alltid er jevnt fordelt mellom de som styrer og de som blir styrt, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Publisert

Petter Nome.

Han tror folk virkelig ser hvor urimelig regelverket er.

– I dag får verken Bryggeriforeningen eller bryggeriene lov til å vise bilder av alkoholholdig øl, glass med øl, eller øl sammen med mat. Vi får heller ikke lov til å drive forbrukerinformasjon om øl eller lenke til nyhetsartikler om øl, sier han.

Helsedirektoratets pålegg har ført til at Bryggeriforeningen har sladdet ølbildene på sine hjemmesider.

Folkets støtte

– Undersøkelsen viser at flere enn åtte av ti over hele landet, i alle aldersgrupper, både menn og kvinner, støtter oss. Hele 70 prosent svarer at de selv ønsker informasjon om øl, om smak til ulikt øl og hvilke øltyper som passer til forskjellig mat.

Nome synes det er et overgrep å nekte forbrukerne nøktern informasjon om hva en øl inneholder, hvordan den smaker og hvilken mat den passer til.

I dag finnes det over 500 ulike ølmerker å få kjøpt i Norge, mangfoldet av øltyper med svært forskjellig smak og alkoholstyrke er enormt.

– Alkoholpolitisk er det et paradoks at staten, gjennom Vinmonopolet, gir detaljert informasjon om importert vin og sprit, men forbyr den samme informasjonen om alkoholsvakt øl.

Bryggeriene ønsker å nå ut med informasjon om ingrediensene i øl, tilvirkningsmåte, smak, bruksområde, farge, serveringstemperatur, alkoholstyrke og anbefalte serveringsglass.

– Vi ønsker også å kunne legge ut denne informasjonen på bryggerienes og bransjeforeningens nettsider, på forhandlere og serveringssteders nettsider, og i brosjyremateriell på salgs- og serveringssteder.

Avventer

Nome tror ikke noe kommer til å skje før etter neste valg.

– Vi har tatt opp saken med de fleste partiene på Stortinget og møter alt fra forståelse til full støtte. Ingenting kommer til å skje fra forvaltningen nå, men etter et eventuelt regjeringsskifte har vi godt håp om at hele reklamebestemmelsen blir gjennomgått på nytt og endret på noen punkter som er viktige for oss.

Nome ønsker ikke å oppheve forbudet mot alkoholreklame, men han ønsker at det skal være mulig å gi nøktern forbrukerinformasjon på plattformer som publikum selv oppsøker, slik som på nettet og der produktene selges.

FAKTA

På oppdrag fra Bryggeriforeningen har YouGov stilt følgende spørsmål til et representativt utvalg på over 1000 personer:

Spørsmål 1:I dag har ikke bryggeriene lov til å vise bilder av ølprodukter på sine hjemmesider. Synes du bryggeriene bør kunne vise slike bilder på egne hjemmesider?

84 prosent svarte ja, 16 prosent nei.

Spørsmål 2: I dag finnes det ca 500 typer øl i Norge. Ønsker du informasjon om smak og hvilke øl som passer til hvilken mat? (Vi har ikke tenkt å sende noe informasjon. Dette er bare et generelt spørsmål.)

70 prosent svarte ja, 30 prosent svarte nei.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS