TommyRaantiSpeiderleir

Snaddersjømat til 15 000 speidere

400 speidere fyrte i helgen opp stormkjøkkenet for å testlage fisk på speidervis. Det ble fiskekaker, råkost og kokte poteter, Salma og fjellørret i folie på grue og makrell, fiskesuppe og uer. Deilig sjømat er tilberedt og fortært, og tilbakemeldingene tar kokkene ved Gastronomisk Institutt med seg når de jobber videre med gode sjømatløsninger til de 300 000 måltidene som skal fortæres på landsleiren i 2013.

Publisert

Kokken Tommy Raanti spiser fiskesuppe med speiderne.

– Maten smakte godt, og det er en myte at ungdom ikke liker fisk. Det var utrolig å se hvordan de koste seg, og maten de lager selv spiser de selv, så uer og makrell gikk ned på høykant en lørdag kveld. Testen var vellykket og det fungerte godt, sier Ivar Anton Nøttestad, daglig leder i Madlaspeiderne.

Næringsrik mat til speiderungdom

Nå blir det to eller tre dager med fisk til middag på landsleiren. Prosjektet evalueres videre for å gjøre gode valg om sjømat til speiderne. Råvarene var flotte og fristende.

– Måltidsnæringene liker å levere god og næringsrik mat til speiderungdom, og vi er i tillegg opptatt av at logistikken skal fungere og at matsikkerheten blir ivaretatt. Det aller viktigste er at speiderne syns maten smaker godt, sier Ellen Math Henrichsen, daglig leder i NCE Culinology og Måltidets Hus.

Menyen

De varme måltidene skal tilberedes på bål, stubbebål, grill og primus og det som fungerer best blir videreutviklet frem mot landsleiren 6.-13. juli i 2013. Her er den foreløpige menyen:

Fiskekaker, kokte poteter, råkost salat (primus)

Salma, fennikel, reddik, dill, (grue) (aluminiumsfolie)

Fiskesuppe, grønnsaker, torsk (stubbebål)

Uer bakt med tomat(isert), løk, paprika, hvitløk, pasta. Persille, salat, (grue)( aluminiumsfolie)

Grillet fjellørret/ishavsrøye, agurksalat, rømme, kokt potet (grue)

Makrell, potetsalat med sennep og dill, (grue)

Nasjonal landsleir sommeren 2013

Det er neste sommer at det kommer 15 000 speidere fra inn- og utland til nasjonal landsleir i Stavanger, og planleggingen går for fullt. Daglige måltider som frokost, lunsj og middag, og kanskje en liten snacks innimellom gir utfordringer, både på logistikk, tilberedning og mattrygghet.

– Matklyngen i Norge har tatt utfordringen på strak arm, og har flere fagmiljøer i ryggen, i tillegg til produsenter, forskningsmiljøer og kokkekompetanse. Dette er en fantastisk utfordring for oss og partnerne i matklyngen, sier Henrichsen.

Samarbeidet om bedre speidermat består av Måltidets Hus, NCE Culinology, Gastronomisk Institutt, Universitetet i Stavanger, Rogaland Fylkeskommune, Prima Jæren og Speiderlandsleir 2013.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS