TrygveFlod RektorEmil008
TrygveFlod RektorEmil008

Utdanner kokker i Polen

På Adecco Campus Nordic i byen Szaflary rett nord for Zakopane helt sør i Polen kurses kokker, og andre yrkesgrupper – med tanke på alt det som møter dem i Norge.

Publisert

Trygve Flood (til venstre) i Adecco sammen med rektoren på Campus Nordic utenfor Zakopane i Polen, Emil Zaremba. (Foto: Morten Holt)

Skolen er i regi Adecco Norge, og her skoleres foruten kokker, både sykepleiere, bygg- og anleggsarbeidere, transportarbeidere og tømrere, for nevne noen yrkesgrupper.

Her settes de inn i norske lover, regler og systemer, norsk kultur og det meste av det som er viktig for polakker å vite når de skal arbeide her ti lands.

Snakker norsk på skolen

Skolen ledes av polske Emil Zaremba, som har sju års erfaring med opplæring av personell til Norge, og som nå snakker flytende norsk. Det vektlegges for øvrig at polakkene som gjennomgår kursene, også snakker norsk på skolen i Polen.

– Den første uka får de snakke polsk. Deretter er det forbud mot det, sier han.

– Vi har stor søkning hit, og vi gjennomgår nøye og grundig testing av kandidatene før de får begynne, forteller Zaremba. Til nå har nærmere 5500 kandidater, de aller fleste til bygg- og anleggsindustrien, avsluttet kursing og norskopplæring på internatskolen.

– Omtrent én av fire av disse igjen har tatt med seg sin familie og reist til Norge for å arbeide, sier Zaremba.

Mange allerede i jobb

Rafal Tluczkiewics har arbeidet som kokk både i Polen og Storbritannia. Nå er han en av dem som ønsker å prøve seg i Norge, gjennom Adecco Campus Nordic. (Foto: Morten Holt)

Flere hoteller og kantiner i Norge har allerede knyttet til seg dyktige polske kokker. Flood opplyser at Adecco allerede har rekrutterte mange kokker til stillinger i Norge.

– Alle kundene er svært positivt overrasket over de polske kokkene de får. Kompetansen er høy, arbeidsmoralen god og sykefraværet lavt. Vi garanterer at våre kunder får en kompetent kokk til avtalt tid, sier Flood. Mens kokkeutdanningen i Norge er fire år, er den tre i Polen. Men Flood legger til at de alltid krever minst tre års praksis, gjerne utenfor Polens grenser, før de får starte på kursene på Adecco Campus Nordic.

Grundig testing

– Vi arrangerer intensive kurs for utdannede polske kokker for å øke det kvalitative i prosessen. Adecco henter ikke opp kokker som ikke tilfredsstiller relativt strenge krav. Testingen av kokkene skjer med basis i den norske fagplanen for hva en norsk kokk skal kunne for å ta fagbrev. Vi er ute etter gode allroundkokker i rekrutteringsprosessen, kokker som like gjerne kan ta frokosten som banketten, og som tar et tak i oppvasken, hvis det trengs, sier Flood.

Det hele avsluttes med en eksamen som må bestås. Deretter er det 1-4 ukers ”leveringstid” til Norge.

– Alle papirer klargjøres i Polen, og følger kandidatene i Norge, sier han.

Stor etterspørsel

Her utdanner Adecco sine kandidater for norske forhold. Adecco Campus Nordic ligger i byen Szaflary, om lag to mil nord for vintersportsstedet Zakopane. (Foto: Morten Holt)

Så langt er et 20-talls kokker ”utdannet” fra Campus Nordic, men etterspørselen etter kokker i Norge er stor, og Flood håper at et tresifret antall kan kurses årlig.

– Vi rekrutterte de første kokkene høsten 2011. Tre av dem begynte på et større hotell i Stavanger høsten 2012. En av disse likte seg så godt i Norge, at han nå har flyttet videre til et hotell i samme kjede i Ålesund. Der vil han få fast stilling når perioden gjennom Adecco går ut, opplyser Flood, som legger til at de polske kandidatene som gjennomgikk eksamen i fjor var ”solgt ut” til Norge før neste gruppe var i gang.

Les mer om Adecco Campus Nordic i Horeca nummer 3 2012

Bli abonnent på Horeca her

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS