BarbecueVM2
BarbecueVM2

BBQ-landslaget skal forsvare VM-gullet

Da er det norske barbecuelandslaget og regjerende verdensmestre i barbecue på plass i Memphis. Fra 17. til 19. mai skal det konkurreres i 10 kategorier og Norge er påmeldt i samtlige. Totalt stiller 259 lag, og 400 000 tilskuere er ventet. Det norske laget består av Øyvind Skjerstad Ramsøy, Anne Kathrine Morgenstjerne Teigen, Johnny Krosby, Espen Lynghaug, Linda Vorvik Aronsen og Bjørn Tore Teigen.

Publisert

Deler av det norske BBQ-landslaget under trening. Bak fra venstre: Bjørn Tore Teigen, Øyvind Skjerstad Ramsøy, Espen Lynghaug og Linda Vorvik Aronsen. Foran fra venstre Johnny Krosby og Anne Kathrine Morgenstjerne Teigen.

Oppgavene er møysommelig fordelt og hver operasjon nøye planlagt. VM i barbecue arrangeres på et område på størrelse med Ekebergsletta i Oslo. I løpet av fire dager skal 40 tonn kjøtt grilles i påsyn av rundt 400 000 tilskuere.

Stort i USA

– Er det litt som å stikke hodet inn i løvens hule?

– Det er klart at i USA er BBQ en mye større greie enn her hjemme i Norge. Vi stiller i samme klasse med amerikanere som lever av å konkurrere. Amerikanerne har klare oppfatninger om hvordan kjøttet skal tilberedes og tilbehøret skal smakes til. Det handler om grillmat med lange tradisjoner som folk har en klar oppfatning av hvordan skal være. Vi eksperimenterer derfor ikke for mye med å utvikle nye smaker. Det blir litt som om vi skulle ha arrangert et fårikål- mesterskap i Norge og det italienske laget stilte med en egen urtevariant, forteller primus motor på laget og kjøttfagansvarlig i MatPrat, Bjørn Tore Teigen.

Kunsten å temme flammen

Det norske landslaget stiller 11 i tallet og treningen har foregått parallelt i Stavanger og Oslo. Den tradisjonelle grillen er byttet ut med en “smoker” på flere hundre kilo hvor kjøttet røykes i opptil 18 timer.

– Mye av kunsten består i å passe temperaturen. I Amerika har du flere profesjonelle grill-lag. Disse operer med en egen “Pitmaster” som kun har en eneste oppgave: Å ta ansvar for grillkull og varme. ”The keeper of the flame” er en oppgave det står respekt av, forteller Teigen.

Kjøttfagfolk og kokker

Det norske landslaget har konkurrert i “World Championship Barbecue Cooking Contest” hvert år siden 2007 og har stukket av med flere priser innen de ulike kategorier.

– Vår styrke er at laget består av kjøttfagfolk og kokker, understreker Teigen som er mer enn klar for verdens største grillmesterskap.

Grilltips fra deltakerne

Her er noen grilltips fra deltakere på det norske landslaget:

Øyvind Skjerstad Ramsøy:

Ha en varm og en kald sone på grillen, slik at du kan flytte kjøttet fram og tilbake underveis i grillprosessen.

Anne Kathrine Morgenstjerne Teigen:

Husk kjernetemperaturmåler i kjøttstykket, - det gjør det lettere å få et perfekt resultat.

Johnny Krosby:

Alt kan grilles! You kill it, we grill it.

Espen Lynghaug:

Grill gjerne større stykker. Lav temperatur og lengre tid gjør susen.

Linda Vorvik Aronsen:

Bruk aldri tennvæske. Bruk heller opptenningsrør eller tennstarter.

Bjørn Tore Teigen:

Grillgaffel er forbudt, bruk klype! Stikker du i kjøttet med en gaffel renner den gode kjøttsaften ut.

Pressemelding

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS