Øl ølbrygging COLOURBOX7409673

Rekordmange hjemmebryggere

Aldri før har flere brygget sitt eget øl. Nå har interesseorganisasjonen Norbrygg passert 3000 medlemmer. En av landets eldste tradisjoner, hjemmebrygging av øl, er i vinden som aldri før. Det brygges i fjøs, kjellere, terrasser og kjøkken over hele landet. Nylig fikk Norbrygg, Norsk hjemmebryggerforening, fått sitt medlem nummer 3000.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Norbrygg er Norges største forening for hjemmebryggere. Det er en demokratisk, fri og uavhengig organisasjon som har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge. En viktig del av dette er Norbrygg-forumet (http://forum.norbrygg.no) hvor over 7000 medlemmer stiller spørsmål og deler sin kunnskap. Her finnes svar på de fleste ølrelaterte spørsmål - alt fra hvordan en kommer i gang med hjemmebrygging til hvordan en behandler en gjærkulturen på beste måte.

Foreningen ble startet i 1997 av en vennegjeng som så behovet for å organisere hjemmebryggerne. Samme år ble også det første NM i hjemmebrygging arrangert av Norbrygg. Årets hjemmebrygger det året ble Jens Maudal, et av flere Norbrygg-medlemmer som har gjort hobbyen til sitt levebrød. Maudal er i dag en av to eiere av Haandbryggeriet i Drammen, en av Norges ledende mikrobryggerier

Fra NM til Vinmonopolet

"

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ølet Two Captains fra Nøgne Ø er også blitt en realitet takket være Norbrygg. Jan Halvor Fjeld leverte dette nemlig som et bidrag til NM i hjemmebrygging i 2010. Ikke bare ble det kåret til årets beste hjemmebrygg, men som premie ble det brygget av Nøgne Ø og gjort kommersielt tilgjengelig i puber, barer og på Vinmonopolet. Ølet ble så populært at det i dag er en del av Nøgne Øs standardutvalg.

Til høsten kommer Ringnes Polaris Baltisk Porter på Vinmonopolet, der hjemmebryggerne Anders Christensen og Steinar Hamre vant en hjemmebryggerkonkurranse arrangert av Norbrygg og Ringnes. I tillegg finner du øl fra 7 Fjell bryggeri i Bergen på enkelte Vinmonopol. Sjefsbryggeren på 7 Fjell, Gahr Smith-Gahrsen, er et av de mest aktive medlemmene på Norbrygg-forumet.

Sterkt økende interesse

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Siden 1997 har mye forandret seg, både for hjemmebryggerne og for Norbrygg. Utvalget av utstyr, råvarer, informasjon og kunnskap er større enn noen sinne, og interessen for hjemmebrygging bare øker og øker. Denne uken fikk Norbrygg sitt medlem nummer 3000, en fantastisk økning for en av de eldste mat- og drikketradisjonene i Norge.

Med arrangementer som NM i hjemmebrygging, Juleølkonkurransen og Bjorleik kommer foreningen til å fortsette å fremme hjemmebryggertradisjon og hjemmebryggerkunst. Samtidig ser Norbrygg fram mot å ønske enda flere medlemmer velkommen i de kommende årene.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS