Gvepseborg kafe Krossobanen Rjukan2
Gvepseborg kafe Krossobanen Rjukan2

Trenger driver til den nye kafeen ved Krossobanen

Sommeren 2013 åpnet Gvepseborg café og restaurant på toppen av Krossobanen ved Rjukan i Telemark. Nå trenger stedet ny driver/nye drivere etter at driverparet som tok fatt ved oppstarten nå gir seg.

Publisert

Krossobanens toppstasjon med den nye kafeen Gvepseborg café og restaurant til høyre for endestasjonen. (Foto: Krossobanen)

Gvepseborg kafé og restaurant ligger 886 meter over havet, høyt over Rjukan sentrum (300 moh.). Kafeen ligger ved endestasjonen på Krossobanen, og ved inngangen til Hardangervidda fra sør.

Saken fortsetter under bildet

Utsikt mot Rjukan og Gaustatoppen fra Krossobanen. (Foto: Krossobanen)

Stedet har kapasitet til om lag 70 spisegjester og konferanserom for om lag 10 personer.

I løpet av et halvt år i 2013 omsatte stedet for 3,4 millioner kroner, og stedet hadde det første året sunn økonomisk drift med et resultat før skatt på drøye halvmillionen, ifølge Proff.no.

Drivere som kan serve turistene

"

Utsikt fra restauranten. (Foto: Hans-Dieter Fläger/Krossbanen)

– Banen er avhengig av kafeen, og eventuelle drivere er avhengige av Krossobanen. For å skaffe liv til området, trenger vi noen som er spesielt interessert i friluftsliv og som kan serve turistene på en god måte, melder styremedlem i Krossobanen, Astri Klonteig.

Les mer om kafeen her

For å få folk til sollyset i vinterhalvåret

"

Toppstasjonen på Krossobanen og Gvepseborg café og restaurant med majestetiske Gaustatoppen i bakgrunnen. (Foto: Krossobanen)

Taubanen Krossobanen ble bygd som et rent velferdstiltak av Norsk Hydro i 1929 – for å få arbeidsfolk nede i Rjukan opp til fjells – og fremfor alt opp i sollyset! Rjukan i den trange Vestfjorddalen er nemlig uten sollys nesten seks måneder i året.

Det er plass til rundt 70 spisegjester på Gvepseborg café og restaurant. (Foto: Hans-Dieter Fläger/Krossobanen)

For noen år tilbake vedtok Tinn kommune å satse 17 millioner kroner på ett nytt kafebygg. Arkitekten er inspirert av den mektige Gaustatoppen på den andre siden av dalen.

23.juni 2013 ble kafeen åpnet. Det tar om lag fire og et halvt minutt å ta banen fra Krossobanens bunnstasjon på 402 meter over havet, om lag en kilometer fra Rjukan sentrum, til toppen og restauranten.

Gvepseborg café og restaurant ligger 886 meter over havet. Gaustatoppen i bakgrunnen er 1883 meter høy. (Foto: Hans-Dieter Fläger/Krossobanen)

Les mer om historien om taubanen på Krossobanen.no

Turisme viktig for regionen

– I mer enn 100 år har Rjukanfossen og den mektige naturen i Tinn lokket turister hit. Den Norske Turistforening (DNT) bygde sin første hytte her på Rjukan, så turismen har lange tradisjoner. De som får overtar får drive et spennende sted, melder Klonteig.

Hardangervidda med sine 8,6 millioner dekar er Europas største nasjonalpark.

Saken fortsetter under bildet

"

Krossobanen ble oppført i 1929 av Norsk Hydro - som et velferdstiltak for Rjukans befolkning. (Foto: Krossobanen)

Les mer på Krossobanen.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS