Sauer i Steigen (8)
Sauer i Steigen (8)

Vekstforhold for gode råvarer

Lammene i Nord-Norge har unike beiteforhold, en vekstsesong som gir stadig påfyll av friske og næringsrike urter, frodig beitegras og lys døgnet rundt. Det gir råvarer Norge vil ha. – Nord-Norge har de beste lammene i Norge, slår fabrikksjef på Nortura Målselv og regionsjef for råvare/medlem i Nord-Norge, Svein-Inge Jakobsen, fast.

Publisert

Lammene i Nord-Norge har unike beiteforhold. Her fra Engeløya i Steigen i Nordland. (Foto: Heidi Fjelland)

– De beiter i et krevende kyst- og fjellterreng som gir saftig og mørt kjøtt. Kort fortalt kan vi si at lammene fra nord er marmorert, saftige og krydret fra naturens side, sier Jakobsen.

– Nord-Norge har de beste lammene i Norge, slår fabrikksjef på Nortura Målselv, Svein-Inge Jakobsen, fast. (Foto: Morten Holt)

Optimale beiteforhold

I det vakre og ville landskapet har lammene optimale beiteforhold. Ifølge Jakobsen er det også slakteriene i Nord-Norge som har den høyeste klasse og snittvekt per lam, til tross for at de er født en måned senere enn landet forøvrig. Snittvekta om lag to kilo over landsgjennomsnittet i hovedsesongen (21 kilo).

Den klareste årsaken synes å være dyktige bønder, det svært gode utmarksbeitet – i tillegg til at lam ikke spiser når det er mørkt, og det problemet har man jo ikke i lange perioder nord for Polarsirkelen.

– De nordnorske lammene er ikke bare i norgestoppen når det gjelder kvalitet, de er også blant verdens beste. Vi kaller dem gjerne «Nord-Norges hvite gull», sier Jakobsen.

Utelukkende nordnorske ingredienser

Fra anlegget til Nortura Målselv på Andslimoen i Bardufoss. (Foto: Morten Holt)

Thulefjord-produkter av lam for både for dagligvare og horeca blir utelukkende produsert av Nortura Målselv. Lammene hentes hos produsenter fra Steigen i sør til Finnmark i nord. Alt råstoff som brukes er garantert nordnorsk.

– I 2013 ble Thulefjord relansert. Et av målene med Thulefjord-prosjektet er å gjøre de eksklusive lammeproduktene fra vår landsdel enda mer kjent blant folk flest, forklarer Jakobsen.

Foruten en rekke middagsprodukter av lam, finner du også skivet pålegg, pålegg i bit og sist også nyheten Thulefjord pølser (lam og reinsdyr). Budsjettert salg i 2014 er 250 tonn.

Bedre vilkår for bøndene

Sauene i nord beiter i et krevende kyst- og fjellterreng som gir saftig og mørt kjøtt. Her fra Engeløya i Steigen med Lofotveggen i bakgrunnen. (Foto: Morten Holt)

Etterspørselen er økende, og det kan være utfordrende, spesielt i starten av sesongen. Da er tilgangen på lam fra nord er mindre enn etterspørselen.

– Vi har dyktige produsenter som vi alle skal være stolte av. Det er bonden som produserer dette fantastiske råstoffet, og vi må tilrettelegge for best mulig vilkår for bøndene, slik at tilgangen på råstoffet blir god nok, mener Jakobsen.

Det arbeides også med å få til nye produkter i serien fra andre dyreslag, som kjøttfe, villsau og svin, samt en ny gourmetpølse.

Les hele saken i magasinet Horeca (nummer 7 2014)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)
"
Powered by Labrador CMS