Det Norske Brenneri

Årets største akevitt-kjøp

Det Norske Brenneri AS kjøper K G Puntervold AS (Agder Brenneri i Grimstad) og blir landets nest største brennevinsprodusent, med merkevarene Arvesølvet og Hellstrøm i spissen. K G Puntervold AS ble etablert i 1951 og er i tillegg til brennevinsproduksjon, en av de største på friskpresset eplemost i Norge. Det Norske Brenneri AS er selskapets største kunde, og har i løpet av få år markert seg som et brennevinselskap med stor suksess.

Publisert

I juli 2005 falt endelig det siste produksjonsmonopolet for brennevin i Norge. K G Puntervold AS som nå er solgt, er Norges første uavhengige brenneri etter 80 år med monopol. I tillegg til akevittproduksjon, er selskapet under merkenavnet Agder Brenneri også en stor produsent av eplebrennevin, fruktbrennevin og norsk gin. Det var også Puntervold som i 2012 lanserte den aller første norske whisky, under merkenavnet Audny. Flere av produktene har hevdet seg internasjonalt. I 2013 ble det satt ny rekord for eplemostprodukjonen. Hele 370 000 liter. Det ble produsert 200 000 flasker akevitt i 2013.

Det Norske Brenneri

Bak det Norske Brenneri står investorer som Kjetil Holta, tidligere sjefredaktør i Se og Hør, Odd J. Nelvik og Stig Bareksten, som har en lang fartstid i norsk og internasjonal brennevinsbransje.

Dette er en spennende mulighet for oss akevittelskere, men vi ønsker også å videreføre og videreutvikle produksjonen av eplemost. Så hageeiere på Sørlandet kan ta eierskiftet med stor ro. Vi ser et stort potensial for å øke salget av våre merkevarer som Arvesølvet, både på hjemmemarkedet og ikke minst for eksport, sier styreleder Odd J. Nelvik i Det Norske Brenneri.

Ser til Norge

– Mange markeder, både i Europa, USA og Østen har kastet sine øyne på norsk akevitt og annet kvalitetsbrennevin. Det er ingen tvil om at den er i verdensklasse. Det viser alle prisene vi har fått, blant annet for Arvesølvet i internasjonale konkurranser, sier Nelvik. Arvesølvet Helt Klar var også best i test hos Vinmonopolet, og blir å finne på samtlige Vinmonopol i Norge fra mars 2014.

Det Norske Brenneri AS vil ved kjøpet av Puntervold få sitt eget destilleri. Tidligere eier og destillatør, sivilingeniør Ole Puntervold, vil en tid være knyttet til sitt gamle selskap som rådgiver.

– Det føles riktig å gi stafettpinnen videre til nye eiere. Jeg har hatt et mangeårig, fruktbart samarbeid med Det Norske Brenneri, og vet at de står for seriøsitet og kan videreføre driften på en profesjonell måte, sier Ole Puntervold.

Omsatte for nær 20 millionier i fjor

K G Puntervold AS har i 2013 omsatt for ca. 19,8 millioner kroner, og går mot et overskudd på om lag 3,5 millioner.

Største eier i det Norske Brenneri AS er Sand Box Capital AS, et heleid datterselskap av Holta Invest AS. Dette kontrolleres hundre prosent av industrimannen og investoren Kjetil Holta.

– Jeg har troen på denne bransjen, fordi den har jevn vekst – og mye er ennå ugjort. Tross alt er det få år siden produksjonsmonopolet ble opphevet, sier Kjetil Holta, som ønsker å bidra til fortsatt positiv utvikling ved brenneriet i Grimstad.

Verdens beste råvarer

– Norge har noen av verdens beste råvarer innenfor frukt og bær, og som brennevinsprodusent har Det Norske Brenneri vist at vi kan hevde oss i konkurransen. Dessuten ser vi at Vinmonopolet i større grad enn før etterspør norske og nordiske produkter. Og Puntervold har vært en pioner, sier Holta.

I mange år har selskapet stått for produksjonen av en rekke lokale akevitter, og Holta understreker at disse produktene skal videreføres i samarbeid med de lokale interessene.

Det er inngått en langsiktig leieavtale i eksisterende eiendom i Østerhus næringspark. Videreutviklingen skal bygges rundt dagens miljø i Grimstad.

Også i 2014 vil vi lansere nye norske brennevinsprodukter, basert på norske råvarer. – Vi har verdens beste frukt og bær i Norge, det må vi benytte oss av, sier Stig Bareksten, produktutvikler i Det Norske Brenneri.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS