Blåskjell med asiatisk smak. Foto Godfisk Synøve Dreyer

Vinterens vakreste sjømatfest

Det skrider mot lysere tider, og hva er vel bedre enn å invitere til vinterfest med havets skatter på bordet? Mange forbinder fisk og skalldyr med sommer, men mye av sjømaten er faktisk på sitt aller beste om vinteren.

Publisert

Interiørstylist Birgitta Roald har dekket bordet til vinterens vakreste sjømatfest. (Foto Godfisk/Katrine Lunke)

— Sjømat, og spesielt sild, er en viktig bidragsyter i vinterhalvåret med sitt rike innhold av D-vitamin, sier Synne Guldbrandsen, prosjektleder i Norges sjømatråd.

Sjømattapas er utrolig godt, og gir et hav av variasjonsmuligheter.

— Tapasretter med sild, kveite, torsk og blåskjell er et godt utgangspunkt for en variert meny, med mange gode og spennende smaker, sier Guldbrandsen.

Nye trender

Interiørstylist Birgitta Roald gir tips til hvordan du kan lage et vakkert vinterfestbord når du skal servere sjømattapas til gjestene dine. Hun forteller at spesielt marmor og metall i ulike variasjoner, som gull, messing og kobber, er i vinden igjen.

– Ta fram den arvede messingen og marmorgjenstandene fra 80-tallet når du dekker opp til sjømatfest, anbefaler interiørstylisten.

Hun mener folk flest allerede har mye spennende i skuffer og skap, som de kan lete fram og finne nye bruksområder til.

Trefjøler

– Bruk avispapir som bordbrikker og magebelte rundt glass og vaser, bruk gassbind som pynt, og ta inn elementer fra naturen. Trefjøler som du vanligvis bruker til å skjære brødet på, kan også få sin renessanse som serveringsfat for brød til tapasretter, foreslår Roald.

Interiørstylisten liker å blande ulike former og høyder, men mener det er ett praktisk råd det er viktig å få med seg når du dekker et bord:

– Uansett hvordan du dekker bordet, bør du dekke det slik at gjestene ser hverandre, sier Roald.

Oppskrifter på sjømattapas

Sjømatrådet har sammen med dyktige norske kokker utviklet oppskrifter på retter som er velegnet å kombinere til sjømattapas. Hver av oppskriftene er beregnet til fire porsjoner.

Sitronmarinert matjessild med salat og grillet paprika

Ingredienser

400 g matjessildfilet2 stk sitron2 stk paprika, rød50 g pinjekjerner1 stk crispisalat1 ss olivenolje2 ss gressløk, frisk Tilbehør: Rømmedressing

Fremgangsmåte: Sett stekeovnen på full styrke eller grill. Skjær matjessild i biter og legg i en skål eller på et fat. Press saften av sitron over matjessilden og la marinere i ca. 10 minutter. Del paprika i to, fjern frø og stilk, og legg på et stekebrett med skinnsiden opp. Sett stekebrettet inn i stekeovnen og la stå til paprikaskinnet er nesten helt svart. Ta dem ut, dekk med aluminiumsfolie eller plast og avkjøl. Riv av skinnet og skjær kjøttet i strimler. Rist pinjekjerner i tørr stekepanne. Ha salat, matjessild, grillet paprika og pinjekjerner på et serveringsfat, og ha olivenolje over. Dryss over finhakket gressløk. Server med rømmedressing ved siden av.Tips: I stedet for å grille paprika i stekeovnen kan du bruke grillet paprika på glass, som du får kjøpt i enkelte dagligvarebutikker.

Fennikelsild

Fennikelsild. (Foto: Godfisk/Katrine Lunke)

Ingredienser

6 stk saltsildfilet0,5 stk fennikel, frisk3 dl vann2 dl sukker2 stk laurbærblad1 stk stjerneanis 1 dl eddik, 7 %

Salat

Ingredienser

0,5 stk fennikel, frisk1 stk eple0,5 stk agurk1 stilk dill, frisk Fremgangsmåte: Smak på sildefiletene og legg dem i vann dersom de er for salte. Skjær sildefiletene i biter, og fennikel i strimler. Kok opp vann, sukker, laurbærblad og stjerneanis, og la småkoke i ca. 2 minutter. Ha i fennikel og eddik, og avkjøl laken. Ha sild og lake lagvis i et glass eller krukke, og legg på lokk. Silden bør trekke minst et døgn i kjøleskapet før den spises. Server silden på salaten eller som pålegg. Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.Fremgangsmåte salat: Skjær fennikel, eple og agurk i tynne strimler. Bland sammen ingrediensene til salaten. Dryss over dill.

Sild med pepperrot og rødløk

Sild med pepperrot og rødløk. (Foto: Godfisk/Katrine Lunke)

Ingredienser

500 g sursild1,5 ss pepperrot1 stk eple0,5 stk rødløk3 ss eplecidereddik2 ts sukker2 dl crème fraîche3 dl yoghurt, naturell3 ss gressløk, friskFremgangsmåte: Ta sildebitene opp av laken og la dem renne av seg på tørkepapir. Riv pepperrot fint og eple grovt, og skjær rødløk i tynne ringer. Bland sammen pepperrot, eple, rødløk, eplecidereddik og sukker i en bolle. Tilsett sildebiter, crème fraîche, yoghurt og hakket gressløk, og bland godt. Ha det hele over i et glass eller krukke og legg på lokk. Silden bør trekke minst et døgn i kjøleskap før den spises. Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 1 uke.

Blåskjell med asiatisk smak

Blåskjell med asiatisk smak. (Foto: Godfisk/Synøve Dreyer)

Ingredienser

2 kg blåskjell2 fedd hvitløk0,5 stk chili, rød50 g ingefær, frisk3 cm sitrongress2 stk sjalottløk1 ss smør, usaltet2 dl kokosmelk1,5 dl matfløtelime koriander, frisk

Tilbehør: BrødFremgangsmåte: Skrubb blåskjellene og kontroller at alle skjellene er lukket. Kast tvilsomme skjell. Finhakk hvitløk, chili, ingefær, sitrongress og sjalottløk, og surr det i en kasserolle med smør. Ha i blåskjellene og hell over kokosmelk og fløte. Kok det i 2 minutter eller til skjellene åpner seg. Ta skjellene ut med en sleiv og ha dem over i en skål. Kok ned kraften til den tykner noe, og sil den. Har du en stavmikser kan du mikse kraften litt luftig. Smak til med lime og ha over litt koriander. Server blåskjellene med kraften over og brød ved siden.

Bolinhos med tørrfisk

Ingredienser

400 g tørrfisk, utvannet og renset2 stk potet1 stk løk2 ts persille, frisk3 ss potetmel1 stk egg0,5 ts salt1/4 ts pepper1 dl griljermelolje Salsa

Ingredienser

1 stk løk1 stk paprika1 stk tomat2 ss olivenoljesalt og pepper Tilbehør: Rømme

Salat småbladet

Ingredienser

1 rød paprika, 1 tomat 1 ss finhakket koriander 2 ss fin olivenolje 1/4 ts salt 1/8 ts pepper Fremgangsmåte: Skrell potet og kok mør i usaltet vann. Kok tørrfisken, og finhakk løk og persille. Flak tørrfisken og mos med potet, løk, persille, potetmel, egg, salt og pepper. Rør for hånd eller i maskin med røreklo. Ikke bruk maskin med kniver. Smak ev. til med mer salt og pepper. Form ovale boller med to spiseskjeer. Rull dem i griljermel og stek dem gylne og sprø i olje like før servering. Server tørrfiskbolinhos med salsa, rømme og småbladet salat.Fremgangsmåte salsa: Skjær løk, paprika og tomat i små terninger. Bland med olje, og smak til med salt og pepper.Tips: Hvis du skal servere bolinhos som tapas kan du stikke tannpinner i dem så de blir lett å ta med seg på tapasfatet.

Ovnsbakt skrei med chorizo og potetpuré

Ingredienser

800 g skreifilet, uten skinn og bein1 l vann0,5 dl salt1 stk granateple1 ss bladpersille1 stk chorizopølse olje

Potetpuré

Ingredienser

800 g mandelpotet2 dl melk2 ss smør salt og pepper

Tilbehør: Sukkererter Fremgangsmåte: Sett stekeovnen på 200 °C. Skrap skinnet på skreien godt og skjær skreien i serveringsstykker. Bland vann og salt, legg i skreistykkene og la dem ligge i 15 minutter. Ta dem opp og tørk godt med tørkepapir. Brun skreien med skinnsiden ned i en stekepanne med olje i ca. 2 minutter. Legg stykkene over på et stekebrett med skinnsiden opp og etterstek i stekeovnen til skreien er akkurat gjennomstekt, ca. 4 minutter. Skjær chorizopølse i små terninger, og stek dem gylne og sprø i stekepanne. Ta kjernene ut av granateple og rør dem inn med chorizoterningene sammen med finhakket persille.Fremgangsmåte potetpuré: Skrell potet, skjær dem i terninger og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetterningene dampe fra seg til de er helt tørre. Mos dem godt og spe med melk til en fin konsistens. Rør inn smør, og smak til med salt og pepper. Server skrei på en seng av potetpuré med chorizo, granateple og sukkererter ved siden av.

Ovnsbakt kveite med eplesmørsaus og byggrisotto

Ingredienser

800 g kveitefilet, med skinn2 ss olivenolje2 fedd hvitløk2 stilker timian, frisk salt og pepper

Byggrisotto

Ingredienser

4 porsjoner byggris2 dl kyllingbuljong1 ss smør2 ss parmesanost1,5 ss persille, frisk salt og pepper

Eplesmørsaus

Ingredienser

1 stk sjalottløk1,5 fedd hvitløk2 dl eplejuice3 dl kremfløte25 g smør0,5 stk eple, rødt1,5 ts sitronsaft salt og pepper

Gulrotpuré

Ingredienser

3 stk gulrot1 ss smør2 ss kremfløtesalt og pepperFremgangsmåte: Sett stekeovnen på 150 °C. Skrap skinnet på kveiten, skyll og tørk med tørkepapir. Skjær kveiten i serveringsstykker og legg stykkene i en smurt ildfast form med skinnet ned. Pensle med olje og dryss på grovhakket hvitløk, timian, salt og pepper. Bak kveiten midt i stekeovnen til den er knapt gjennomkokt, ca. 20 minutter. Om du bruker termometer skal kjernetemperaturen være 45 grader. Server kveiten med byggrisotto, eplesmørsaus og gulrotpuré.

Fremgangsmåte byggrisotto: Kok byggris i kyllingbuljong i ca. 15 minutter. Rør inn smør og parmesan, smak til med salt og pepper, og rør inn hakket persille like før servering. Fremgangsmåte eplesmørsaus: Kok finhakket sjalottløk og hvitløk i eplejuice til løken er godt mør. Hell på fløte og kok sausen til den tykner. Ta kasserollen av ovnen og visp inn kaldt smør i små porsjoner. Smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper. Hold sausen forsiktig varm. Rør inn epleterninger like før servering.Fremgangsmåte gulrotpuré: Skjær gulrot i tynne skiver og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og mos gulrøttene. Rør inn smør og fløte, og smak til med salt og pepper.

Powered by Labrador CMS