Arne Brimi Nortura-stand5
Arne Brimi Nortura-stand5

– Barna må få smaksopplevelsen tilbake

– Barnas kunnskap om mat er svekket. Vi gjør et løft mot lærerne og barnehaglærere og tilbyr gratis smakskurs i samarbeid med Norsk Smaksskule, sier adm.dir Nina Sundqvist i Matmerk. 

Publisert

Arne Brimi. (Foto: Morten Holt)

– Barn må lære at hver smak er unik, de skal smake på ren mat, særegen mat, lokalmat ja de skal rett og slett få unike smaksopplevelser gjennom våre nasjonale matskatter. Arbeidet Norsk Smaksskule gjør er spennende og bra, og vi fant det naturlig å samarbeide med et kokkemiljø som setter de rene norske smakene i sentrum for den oppvoksende generasjonen og byr på sin kunnskap, forteller Sundqvist.

Tradisjonsmat går aldri av moten

– Kulturen vi representerer er identiteten vi skal ha med oss hele livet. Å ha et ekte forhold til mat, råvarer og måltid er viktig for å forstå sammenhengen vi er en del av. Tradisjonsmat går aldri av moten selv om ting endrer seg. Det er en av våre trygge pilarer i et godt liv. Samarbeidet med Matmerk vil uten tvil løfte kvaliteten på Norsk Smaksskule, sier Arne Brimi.

Kurset er gratis og gjennomføres i august i Haugesund, Røros og Vågå. Etter kursene skal de 110 lærerne går tilbake til sine respektive skoler og barnehager og sette søkelyset på smaksglede og ernæring. Rundt 6000 barn får oppleve smak av ulik art og begynner kanskje å sette nye krav til foreldrene når måltider lages?

Superkokker og bønder deler kunnskap

– Det er ingen hvem som helst som skal dele kunnskapen sin. Lokale matprodusenter er stolte av maten de produserer og har mye kunnskap. Setter vi disse sammen med gastronomene, ja så skal lærerne virkelig få en sjelden mulighet til å formidle lokal smaksbonanza, sier Sundqvist entusiastisk.

Frode Selvaag, Ryfylkekokken. (Foto: Arkiv)

– Norsk Kulturarv er opptatt av å bygge gode relasjoner med andre aktører som deler våre ambisjoner om å skaffe barn og unge flest mulig smaksreferanser i ung alder, og således er Matmerk en svært interessant samarbeidspartner som gjennom spesialitetsmerket og beskyttede betegnelser representerer norsk smak på høyeste nivå, sier kommunikasjonssjef, Tor Valdvik i Norsk Kulturarv.

Arne Brimi – nestor for den norske smaken står i spissen.

Frode Selvaag – kjent som Ryfylkekokken.

Mikael Forselius – unnet «Det norske måltid» og tidligere bondelagskokk.

Kristoffer Hovland – ble kåret til årets kjøkkensjef i 2004.

Ståle Johansen – kokk i den norske troppen i seks OL.

Morten Schakenda – kjent for kultbedriften «Bakeriet i Lom».

Einar Risvik – Norges fremste på smak og ernæring.

I tillegg vil skoler og barnehager få drahjelp til å fortelle om den lokale matens spesielle egenskaper gjennom Matmerks 54 matprodusenter som er tildelt Spesialitet-merket for sine produkter. Fellesnevneren er at disse har matvarer der råvaren er av høy kvalitet, foredlingsprosessen har en egenart og det er en historie bak maten.

Les mer om kurset på Kulturarv.no/norsk-smaksskule

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS