Stavanger deler suksessoppskrift

Deler suksessoppskrift med verdens matbyer

– Vi ser 73 prosent økning i søkere til matfag ved Time Videregående skole fra i fjor til i år. Og det resultatet har elevene fått til selv. Det sier Anita Løyning, som er daglig leder i Lærlingekompaniet, opplæringskontoret for kokk, servitør og resepsjon i Rogaland.

Publisert

Fra venstre Tone Grindland Gustafsson (Greater Stavanger), Jean Michel Daclin (president i Délice), Anita Løyning (daglig leder, Lærlingkompaniet) og Arna Smistad (daglig leder i Måltidets Hus/NCE Culinology)

Hun er med i delegasjonen fra Stavanger som deltar når det verdensomspennende Délicenettverket av matbyer samles i Riga denne uken.

En viktig post på programmet for deltakerne er å lytte til norske erfaringer med rekruttering til matfagene, som utdanner fremtidens kokker og servitører.

Jobbes aktivt med problematikken

– Det er et stort internasjonalt problem å få søkere til yrkesfagene og matfagene. Mange opplever at folk dropper ut av skolen. Dette er noe vi jobber aktivt med her i Stavanger-regionen, og spesielt har vi suksess med ett tiltak, sier Løyning.

I prosjektet «Vi dekker til fest» drar elever fra nettopp matfagene ut til ungdomsskolene og overtar undervisningen i mat og helse.

– Nøkkelen til økt rekruttering

– Denne kontakten mellom elevene ser ut til å være nøkkelen til økt rekruttering, og spesielt ved Time Videregående på Bryne har vi fått det til, sier hun.

– Vi bruker matfagelevene som ambassadører for yrkesvalget sitt. Det fungerer jo mye bedre enn når vi voksne informerer. Ungdommene har kjempekjemi og formidler på en god og ærlig måte fordelene med det valget de har gjort, sier Anita Løyning.

Rekruttering til matfagene står høyt på agendaen

– Hos oss på opplæringskontoret jobber vi også mye med å forberede elevene på hva som skjer når de begynner i arbeid. For mange er det å bli lærling første gangen de er i en jobb, og det er mye de ikke vet om plikter og rettigheter, påpeker Løyning.

Problemstillingen med rekruttering til matfagene står høyt på agendaen når verdens matbyer samles, og Løyning setter pris på å få dele sine erfaringer. Fra Stavanger reiser også representanter fra Greater Stavanger, Måltidets Hus, Gastronomisk Institutt og Rogaland fylkeskommune.

Greater Stavanger administrerer

Greater Stavanger administrerer Stavangers medlemskap i det internasjonale Délice-nettverket.

– Forbindelsen blir viktigere og viktigere for oss når vi søker kontakter og kunnskap ute. Fellesskapet i Délice setter sentrale problemstillinger på dagsordenen, og vi lærer mye av hverandre. Nettverket mellom byene er nyttige for mange i matklyngen rundt Måltidets Hus, sier prosjektleder Tone Grindland Gustafsson i Greater Stavanger.

Les mer om Delice her

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS