Vikingpizza Frøyland

Vant med vikingpizza

Fjerdeklasse på Frøyland skule i Rogaland vant den landsomfattende skolekonkurransen om å lage den beste skolepizzaen basert på grov deig og sunt fyll. De andre finalelagene kom fra Akershus, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Publisert

Vinnerne fra Frøyland skule: Jan Bjarne Ueland, Adrian Frøyland og Amanda Skjæveland. (Foto: Esten Borgos/Brodogkorn.no/MatPrat)

Elever fra 43 skoler over hele landet har deltatt i konkurransen «Skolepizza 2014», som er et samarbeid mellom Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) og Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK).

Finalen foregikk på pizzarestauranten Villa Paradiso på Grünerløkka i Oslo.

Fjerdeklassinger utviklet pizzaen

Vikingpizzaen som gikk til topps var utviklet av fjerdeklasse på Frøyland skule i Rogaland. Tre av elevene, Amanda Skjæveland, Adrian Frøyland og Jan Bjarne Ueland, var trukket ut til å lage pizzaen i finalen.

– Vi har laget pizzaen ute på bål. Derfor er det ikke er gjær i deigen, forklarer de tre vinnerne.

Fristende, fargerik og mye smak med spennende bunn. Det var juryens begrunnelse for at «Vikingpizza» gikk til topps i konkurransen.

Fellestrekk med det brødet vikingene brukte

– Vikingpizzaen har mange fellestrekk med det brødet vikingene brukte. Med det gode og sunne fyllet blir pizzaen et sunt og godt alternativ som mat etter skoletid, sier ernæringsfysiolog og daglig leder Torunn Nordbø ved OBK.

De andre finalistene var Marte Digenes og Elise Heyn fra sjette trinn ved Åsenhagen skole i Akershus med pizzamuffins. Videre deltok Benedikte Skaare Tjellaug, Aleksander Mundal Olsen og Nina Hegna fra Stryn ungdomsskule i Sogn og Fjordane med bondepizza og Embrik Børresen, Wilhelm Riise og Fredrik Sekanina fra Strandebarm skule i Hordaland med sin laksepizza.

Gir viktig læring

Det er sjette år på rad at OBK arrangerer bakekonkurranse for norske skolelever. I år hadde de fått med seg OEK, som i år har forsynt alle norske skoleelever med læreverket «Kokeboka mi» til mat- og helsefaget.

– Ved å delta i konkurransen får elevene dekket et viktig læringsmål i mat- og helsefaget, nemlig entreprenørskap. Det går ut på å utvikle et nytt produkt, noe disse elevene nå har oppfylt til fulle, sier Bjørn Simonsen, skoleansvarlig i OEK.

– Å lære om rett kosthold er viktig, og den beste måten å lære på er å lage mat. I dag kommer de aller fleste elever hjem til tomt hus etter skoletid, og da kan det lett bli til at en spiser usunn mat – hvis de i det hele tatt spiser, sier ernæringsfysiolog og daglig leder Torunn Nordbø ved OBK.

Spise riktig

Å spise riktig og jevnlig sikrer at blodsukkernivået holder seg stabilt, noe som bidrar til at vi føler oss opplagte.

– Kan barn og unge lage sin egen mat, som både er enkel å lage og smaker godt, er det større sjanse for at de spiser riktig. Da er de bedre rustet til skolearbeid, plikter i hjemmet og fritidssysler. Samtidig legger de et godt grunnlag for god helse videre i livet, sier Nordbø.

Inspirasjon til ferdigpizzaer?

Fristende, sunn og god. Det var konklusjonen til den matfaglige juryen etter at vinnerne hadde presentert sine egenkomponerte retter.

– Dette kan være til inspirasjon for våre egne pizzaer, sa jurymedlem og produktutviklingsdirektør for pizza i Orkla, Knut Nåmdal.

Juryen besto forøvrig av Eirik Sevaldsen fra pizzarestauranten Lofthus samvirkelag og Inger Lise Fevang Jensen, leder for Landslaget for mat og helse i skolen.

Kriteriene for konkurransen Skolepizza 2014:

Det må smake godt.

Det må være en selvkomponert oppskrift.

Retten må inneholde en grov deig eller korningrediens

Det må være minst mulig fett, salt og sukker.

Vinneroppskriften på «Vikingpizza»:

Basert på brødet slik vikingene lagde det.

Deig:

500 g sammalt rug, grov

500 g sammalt hvete, grov

0,5 liter kulturmelk

Fyll:

1/2 grillet kylling (800 g)

1 boks bogskinke

1 hvitløk

1 squash

1 boks mais

1 rød paprika

1 stor bifftomat

1 beger aromasopp

200 g revet hvitost

1 glass pastasaus med basilikum og hvitløk

1 ss tørket basilikum

1 ss tørket timian

1 ts sort pepper, finmalt

Fremgangsmåte: 1. Bland sammen ingrediensene til deigen for hånd. 2. Del deigen i små baller. Press én og én av dem ut på en tallerken. Legg deigen over på en folie og legg på ønsket mengde fyll. Brett eventuelt sammen til en calzone. 3. Stekes på bålpanne eller i ovnen til bunnen har fått en gylden farge, osten er smeltet og fyllet er varmt. Tips: Legg gjerne et lokk av aluminiumsfolie over pizzaen slik at den varmes lettere opp.

Newswire

Powered by Labrador CMS