Matprisen 2014 vinnere

Priser for økologisk mat og bærekraftige menyer

Matprisene, som deles ut av Debio og ØQ (økologiske foregangsfylker), gikk i år til kokker, kjøkkenansatte og hotellkjeder som faktisk gjør en forskjell med økologisk tankegang. Matprisen skal løfte frem aktører som jobber med økologisk matproduksjon og bærekraftige menyer i storhusholdninger.

Publisert

Alle vinnerne av årets matpriser samlet på scenen.

Matprisen ble i år delt ut til virksomheter som har utmerket seg innenfor økologisk og miljøvennlig matproduksjon. I tillegg ble det delt ut en inspiratorpris og en utfordringspris til kandidater som har utmerket seg innen mat og bærekraft.

Nordic Choice Hotels vant prisen for Årets kjede da Matprisen 2014 ble delt ut. Samtidig fikk Holte gård prisen for Årets inspirator og kjøkkenet på St. Olavs Hospital prisen for Årets enkeltvirksomhet. I tillegg ble prisen delt ut i kategoriene Årets utfordring (Vinmonopolet) og Årets arrangement (Øyafestivalen).

Bærekraft på dagsorden

Debio og ØQ (økologiske foregangsfylker) arrangerer Matprisen for første gang med støtte fra med Landbruksdepartementet.

– Det er på tide at vi løfter frem og hedrer alle de menneskene, kokker og kjøkkenansatte som faktisk gjør en forskjell. Det er i dag flere og flere aktører som velger å tenke sesong, bruke mer grønt, redusere svinnet, bruker mer økologiske råvarer og selvfølgelig serverer en deilig og smaksrik meny, sier initiativtaker for Matprisen, Elizabeth von Hanno Brockfield prosjektleder for ØQ.

Du kan lese mer om bakgrunnen for prisene på Matprisen.no

Vil gå i bresjen

"

Cathrine Dehli, CR-manager i Nordic Choice Hotels mottok prisen på vegne av kjeden.

– Vi ønsker å gå i bresjen for bærekraftig hotelldrift, og slike anerkjennelser motiverer oss til å fortsette med det gode arbeidet. Det er viktig å understreke at prisen ikke bare er et resultat av sentrale tiltak. Våre medarbeidere er meget initiativrike og engasjerte i arbeidet, så dette er en stor seier for hele Nordic Choice Hotels, mener administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth.

I juryens begrunnelse står det blant annet:

«Nordic Choice Hotels har vist at de tar klimautfordringene på alvor. På sine 80 hoteller i Norge har de iverksatt en rekke tiltak for å redusere karbonavtrykket. De serverer kundene bærekraftig mat, og ble som første hotellkjede tildelt Debios serveringsmerke i bronse. Minst 15 % av råvarene de bruker er økologiske. Som Norges største hotellkjede spiller de en viktig rolle ved å synliggjøre og øke forbruket av økologisk mat. Vi gratulerer med prisen og gleder oss til å følge Nordic Choice Hotels i tiden fremover».

Cathrine Dehli, CR-manager i Nordic Choice Hotels mottok prisen på vegne av kjeden.

Årets inspirator

Holte gård fikk prisen Årets inspirator: Her er juryens begrunnelse:

«Årets inspirator er et flaggskip i bærekraftig matproduksjon i Norge. De produserer både økologisk og ikke-økologisk, har eget gårdsslakteri, og lar hensynet til dyrevelferd gjennomsyre hele produksjonen. Når juryen velger å gi Årets inspirator-prisen til nettopp en slik produsent, er det mest av alt fordi de helt og holdent har droppet soya i fôret. I samarbeid med Felleskjøpet har vinneren utviklet et fôr basert på norske økologiske råvarer. Overdreven bruk av importert soya er et enormt klima- og helsemessig problem i dagens landbruk. Årets vinner har etter lang tids arbeid med fôrprodusenten, på eget initiativ og som første kyllingprodusent i Norge, fjernet all soya fra föret. Gjennom formidling av dette på emballasje til forbrukere, samt signaleffekten til såvel fôr- som råvareprodusenter, tror juryen at vinneren av Årets inspirator-pris kan ha en betydelig påvirkning i arbeidet for et mer bærekraftig landbruk. Gårdens motivasjon har vært å produsere sunnere kylling, og unngå miljøfiendtlig import av soya fra Sør-Amerika. De har lykkes med begge deler. Åpenhet og god kontakt med restaurantnæringen gir grobunn for økt matbevissthet hos forbruker. Årets inspirator har bevist at man kan ha en stor produksjon, men fortsatt ha fokus på på de viktige detaljene.Prisen Årets inspirator går til Holte gård. De viser at det er mulig».

Årets enkeltvirksomhet

St. Olavs Hospital – med Gunnar Kvamme i spissen, fikk prisen for Årets enkeltvirksomhet. Her er juryens begrunnelse:

«Sykehusene og helsevesenet for øvrig landet over kunne kanskje vært en verdig kandidat til Årets utfordring. Matmessig er omdømmet så som så. Men selv i den goldeste ørken vokser det blomster. På et sykehus i Norge serveres det nå mer enn 30 prosent økologisk mat. Der er ikke mat et nødvendig onde, de har gjort god mat til en av bærebjelkene i behandlingstilbudet. Fordi mat betyr noe. Dette sykehuset får Matprisen for på en utmerket måte å sette likhetstegn mellom mat og helse, for å dele sin kunnskap, og for å fungere som en ledestjerne for landets øvrige sykehus. Årets enkeltvirksomhet går til St. Olavs Hospital».

Juryen

I juryen satt flere av Norges ledende mateksperter. Blant disse var kjøkkensjef på Maaemo, Esben Holmboe Bang, journalist i Aftenposten, Joacim Lund, matskribent Henrik J. Henriksen, miljøsjef i Øyafestivalen, Ingrid Kleiva Møller, samt eksperter på økologisk matproduksjon.

Kåringen av årets matpriser ble avholdt på Kunstnernes Hus i Oslo 30. oktober.

Du kan også lese alle jurybegrunnelsene på Matmerk.no

"
Powered by Labrador CMS