Grand Hotel Lysekil7
Grand Hotel Lysekil7

Ærverdig hotell i Lysekil

Hadde hotellet ligget i Norge hadde det definitivt vært med i De Historiske Hotel & Spisesteder. Grand Hotel Lysekil var kanskje vest-Sveriges mest moderne hotell da det ble innviet i 1880.

Publisert

Grand Hotell Lysekil ligger midt i sentrum av Lysekil. (Foto: Morten Holt)

Den gamle maritime stilen preger fortsatt hotellet, som ligger midt i smørøyet i kyst- og feriebyen Lysekil, en snau halvtimes kjøring vest for Uddevalla i Bohuslän.

For mange nordmenn er Lysekil fortsatt byen som tok imot et utbrent Scandinavian Star i 1990, men byen er en av Sveriges absolutt mest populære feriebyer, der den ligger helt ut på skjærene mot Skagerak.

Grand Hotell Lysekil ligger på Kungstorget, der det er marked i sommersesongen. (Foto: Morten Holt)

Snart 125 år

Bygget sto ferdig i 1878, bygd i sveitserstil – som mange andre hoteller i Norden som ble oppført på denne tiden.

Opp gjennom årene har det vært mange forskjellige eiere og drivere av Stadshotellet, som har vært navnet det meste av hotellets knappe 125 år gamle historie. Men de første årene, fra åpningen til 1900 var hotellets navn Hotell Bergfalk.I 2011 overtok nye eiere (Javier Gonzalez Amador og Anette Niklasson) hotellet, som nyåpnet med nytt navn for første gang på 112 år 1. januar 2012. Lysekils eldste hotell ble til Grand Hotel Lysekil.

Bare 22 rom

Ærverdige Grand Hotel Lysekil er ikke noe stort hotell. 22 unike rom bys det på midt i sentrum av byen.

Også på rommene er det gammel stil. (Foto: Morten Holt)

På sommerstid er det selvfølgelig turistene som inntar hotellet, men store deler av året innbyr det sjarmerende hotellet til fester av ulike slag. Bryllup og bryllupsgjester utgjør en viktig andel av hotellets omsetning utenom feriesesongen.

I løpet av de neste fem årene skal samtlige rom renoveres, og Lysekils eldste hotell skal igjen fremstå i moderne innpakning – som det gjorde i 1880!

Les hele saken i magasinet Horeca (nummer 4 2014)

Powered by Labrador CMS