Norsk på menyen Matmerk Nina Sundqvist
Norsk på menyen Matmerk Nina Sundqvist

Eventyrlig lokalmatsalg

Norsk lokalmat selger så det suser. De siste tallene fra Nielsen viser en eventyrlig vekst, sier Nina Sundqvist, direktør i Matmerk. Mens omsetningen var 2,3 milliarder kroner i 2010, blir det rundt 3,5 milliarder i år. I 2020 håper og tror man på 10 milliarder.

Publisert

Lokalmatsalget har tatt av: Det er et eventyr og en drøm, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

Fra i fjor til i år har omsetningsveksten av lokalmat i butikk vært på hele 16,5 prosent. Det utgjør en halv milliard i rene kroner. Sammenlignet med veksten i mat og drikke generelt vokser lokalmatmarkedet tre ganger så fort.

– Veksten er en glede i seg selv, men enda morsommere er det også at veksten er tre ganger høyere enn for mat og drikke totalt sett. Det er et eventyr og en drøm, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist til Nationen.

Stadig økning

"

Dette er fantastiske tall for norske lokalmatprodusenter, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. (Foto: Arkiv)

– Disse tallene er fantastiske og viser at norsk lokalmat og drikke setter omsetningsrekord for fjerde år på rad, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Kjedene er tydeligvis også blitt flinkere til å ta inn og selge denne maten, ettersom disse tallene kun omfatter dagligvarehandelen.

Regjeringen vil bidra til ytterligere vekst på området og har forsterket Utviklingsprogrammet for lokalmat og grønt reiseliv hvor det totalt vil være nesten 100 millioner kroner til rådighet for 2015.

En eventyrlig vekst

Tallene til Nielsen omfatter altså ikke omsetning på Bondens marked, matfestivaler, matmarkeder og restauranter.

Det betyr at tallet garantert er høyere. Vi ser rett og slett en helt eventyrlig vekst, Dette er et område hele verdikjeden og myndighetene har satset på siden 2001. Et godt samarbeid mellom alle aktørene, forbrukere som ønsker mat med unik smak og entusiastiske hardtarbeidende lokalmatprodusenter, det gir resultater, sier Nina Sundqvist.

20102011201220132014
Omsetning norske mat-spesialiteter2,31 mrd2,62 mrd2,79 mrd3,02 mrd3,54 mrd
Årlig omsetnings-vekst7,3%13%6,7%8,4%16,5%
Totalvekst mat og drikke3,5%4%5%3,6%5,5%

Pressemelding

Powered by Labrador CMS