Codshare Fish and chips MitchTonks2

Inviterer kokker til torskedugnad

Norges Sjømatråd jakter på kokker fra hele landet til en internasjonal matdugnad for å utvikle torskemenyer på veikroer og andre fastfood-steder.

Publisert

Norges Sjømatråd inviterer kokker fra hele landet til en internasjonal matdugnad for å utvikle torskemenyer på veikroer og andre fastfood-steder.

Nå går norske og britiske kokker sammen for å la den norske torsken utvikle menyen på norske veikroer og fast food-restauranter. Sjømatrådet jakter på kokker for å bli med på en matdugnad i Ålesund (#Codshare), og konkurrere om finaleshow i London.

Menyer basert på norske råvarer

En million nordmenn stopper på ei veikro minst tre ganger i året. I tillegg spiser hver tiende av oss spiser på en hamburgerrestaurant minst én gang i måneden og varm lunsj tre ganger i uken.

– Alle disse travle og veifarende nordmenn, og ikke minst stadig flere utenlandske turister som vil både se og smake på Norge, fortjener å kunne velge god mat fra menyer basert på norske råvarer, sier Lisbeth Bjørvig-Hansen i Norges Sjømatråd.

Fish & Chip Awards!

Inviterer til norsk torskedugnad.

For å få det til samler Norges Sjømatråd de beste torskekokkene fra Storbritannia i Ålesund i slutten av november. Kokkene er regionale vinnere og dermed finalister til den årlige National Fish & Chip Awards, som i januar blir arrangert for 26. gang.

I Storbritannia kalles konkurransen fish and chips-restaurantenes Oscar-utdeling. Dette er en betegnelse som kanskje blir lettere å forstå nå vi vet at britene hvert år spiser 276 millioner porsjoner fish and chips, og at de kan velge mellom 10 500 serveringssteder med retten på menyen.

Britiske og norske kokker samarbeider

Britene spiser hvert år 276 millioner porsjoner fish and chips.

Som fish and chips-kokker er de alle førstehånds kjennere av norsk torsk, og den største og eldste fast food-tradisjonene i Europa. Sjømatrådet vil benytte anledningen til å la de britiske kokkene bli kjent med også andre torskeretter, og la norske kokker bli kjent med den britiske tradisjonen. Det kulinariske møtet i Ålesund, med navnet #Codshare, blir derfor en dugnad der britiske og norske kokker møtes for å utvikle norsk fastfood og veimat, ved hjelp av den norske torsken.

– Nå jakter vi på de norske deltakere til dette kokkemøtet. Siden våre britiske gjester representerer spisesteder fra alle regionene i Storbritannia, ønsker vi også fra vår side å ha med oss kokker fra hele landet til Ålesund. Det vi ser etter er kokker ved små og store spisesteder som vil gi og få inspirasjon til raske retter med norsk torsk. Jeg håper og tror vi også får se at de norske kokkene blir stolte over å se hvor kjent og populær den norske torsken er i utlandet, sier Bjørvig-Hansen.

Kokkene som vil søke om å bli med på Codshare i Ålesund kan melde seg på her, melder kommunikasjonssjef Geir Bakkevoll i Norges Sjømatråd.

Ut med tråler

Codshare-dagen i Ålesund inkluderer tur ut med en av de norske trålerne som leverer torsk til britiske Fish and chips-restauranter, inkludert en presentasjon av det som er en høyteknologisk, moderne arbeidsplass og av produktet som blir produsert ombord. Deretter får kokkene bli med på en kokkeworkshop og oppskriftsutveksling med en britisk torskekokk, som ender i en stor festmiddag i Ålesund.

Deltakerne får i løpet av denne workshopen en introduksjon til den britiske fish and chips-tradisjonen, og det av skjer altså en av Storbritannias aller beste kokker i dette faget. Til gjengjeld ønsker Sjømatrådet om at deltakerne tar med en oppskrift basert på norsk torsk som egner seg som varm lunsj eller annen rask tilberedning. Dette kan være en oppskrift kokken allerede bruker i dag, eller utvikler før dagen i Ålesund.

Konkurrere om finaleplass i London

– Dette tror jeg blir et godt møte mellom norske og britiske kokker for å utvikle menyene på norske spisesteder. Jeg tror resultatet blir stolthet over de råvarene vi produserer i Norge og som er så godt kjent i utlandet, og inspirasjon til å ta dem i bruk, både på britisk og norsk måte. Ikke minst tror vi det frister å være med å konkurrere om en av de eksklusive plassene på finaleshowet til National Fish & Chips Awards i London i januar. For å vinne denne billetten skal de norske kokkene konkurrere om å lage den beste dipen til fish and chips, sier Bjørvig-Hansen.

Du kan melde deg på her

#Codshare

#Codshare er en dugnad der britiske og norske kokker møtes for å utvikle norsk fastfood og veimat, ved hjelp av den norske torsken.

#Codshare skjer i Ålesund 25. november 2014.

De britiske kokkene er regionale vinnere og dermed finalister til den årlige National Fish & Chip Awards, som i januar blir arrangert for 26. gang.

De norske kokkene blir valgt ut fra hele Norge.

Norske spisevaner

En av ti nordmenn spiser varm lunsj minst tre ganger i uken.

En av ti nordmenn spiser på hamburgerrestaurant minst en gang i måneden.

To av ti stopper på en veikro tre ganger i året eller oftere.

(Kilde: Undersøkelsen Norske Spisefakta fra Ipsos)

Fakta og historie om fish and chips

"

Fish and chips. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Britene spiser fish and chips tilsvarende en tredel av den norske torskekvoten i Barentshavet årlig.

Hvert år spiser britene 276 millioner porsjoner fish and chips, servert fra nesten 10.500 serveringssteder over hele Storbritannia.

Torsk er britenes favorittfisk i fish and chips, med hyse på andreplass.

Fish and chips var blant de få matrettene som ikke var rasjonert i Storbritannia under andre verdenskrig, og i så måte svært viktig for å holde den britiske befolkningen mette.

Fire av ti briter vil gi avkall på å se en fotballkamp før de gir avkall på et måltid Fish and chips, viser en undersøkelse som det britiske byrået Atomik har gjort for Norges sjømatråd.

Den samme undersøkelsen viser at fish and chips er øverst på lista over de fem tingene en brite vil savne dersom han eller hun flytter utenlands. De neste plassene har den britiske landsbygda, te, søndagssteika og den lokale puben.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS