Halvor Heuch Arcus2
Halvor Heuch Arcus2

Akevitt skulle redde Norge fra pesten

Mandag 13. april feires Akevittens dag over hele landet. Det er for å hedre drikkens opphavsmann, Eske Bille, og for å minnes hvordan den opprinnelige resepten til Gammel Opland på 1500-tallet var distriktets viktigste medisin mot pest.

Publisert

13. april 1531 refereres det for første gang til et nytt medisinsk virkemiddel i Norge, fremstilt av høvedsmann ved Bergenshus, Eske Bille. Ved hjelp av sin kones urtehage fremstilte han en drikk som kaltes «aqua vitae» – akevitt.

Men på denne tiden forsto man ikke hvorfor alkohol har en berusende virkning på oss og drikken ble derfor tillagt mystiske og overnaturlige egenskaper. Vekster i naturen ble brukt til å helbrede lidelse og sykdom, og etter hvert ble det laget krydderdestillater for å øke virkningskraften.

Det kom en pest til Mjøsområdet i 1583

I 1583 oppstår det som ble en av Nord-Europas verste pestepidemier. I Norge fikk den sitt utløp i potet- og akevitt-området Hedmark og på Toten i Oppland på den andre siden av Mjøsa.

Pesten herjet i over et år, og krevde mer enn 1500 menneskeliv.

På denne tiden hadde man få forebyggende tiltak å forsvare seg mot pesten med, og det nærmeste befolkningen kom en virkningsfull medisin, var nettopp brennevinet. I Hedmark og Opplands-distriktene brygget man sin «medisin» på poteter, og dette ble grunnlaget for det som i dag er kjent som Gammel Opland.

Feires over hele landet

President i organisasjonen Norske Akevittens Venner, Per Harald Grue, skal sammen med sine 27 regions-foreninger i år feire Akevittens Dag mandag den 13. april.

Gammel Opland.

– Vi synes det er fascinerende at noe som vi i dag ser på som en ren nytelsesdrikk har hatt så stor medisinsk betydning for folket i krisetider, sier Grue.

Gjenskapt den originale Gammel Opland-resepten

I anledning kvelden har akevittdestillatør hos Arcus, Halvor Heuch, forsøkt å gjenskape den originale Gammel Opland-resepten for å minne om hvordan akevitt smakte da den ble brukt som medisin.

– Pestepidemiens kraftige spredning gjorde at man eksperimenterte mye med hva brennevinet måtte inneholde for å stanse den dødelige sykdommen. Faktisk tyder mye på at den første kunnskapen om brennevinsproduksjon ble spredt fra Vestlandet i samme periode som Svartedauden og andre epidemier herjet som verst.

Slik feires akevittens dag

Oslo, lørdag 11.4: Akevittekspedisjon i Oslo sentrum m/bl.a. produktsjef og destillatør Ivan Abrahamsen fra Arcus.

Toten, mandag 13.4: Festkveld på Østre Toten Folkebibliotek kl. 19.00 til 21.30. Foredrag om «Totens brennerihistorie» v/Ingvar Hage og «Den norske akevitthistorien fra Eske Bille til Halvor Heuch» v/president i Norske Akevitters venner, Per Harald Grue.

Bergen, mandag 13.4: Sildearrangement for å feire Bergensakevitten i samarbeid med fiskeprodusenten Kyvik. Til stede er også fagdirektør og destillatør Halvor Heuch og Lars Kragelund fra Arcus.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS