Sølv i IWSC til Atlungstad Mandelpotet. (Foto: Atlungstad)
Sølv i IWSC til Atlungstad Mandelpotet. (Foto: Atlungstad)

Internasjonal heder til norsk håndverksakevitt

Den norske akevitten Atlungstad Mandelpotet har fått sølv i konkurransen International Wine and Spirit Competition (IWSC) i London.

IWSC regnes en av verdens fremste konkurranser for vin og brennevin, og resultatet har høy prestisje i bransjen.

Liten blant store

Atlungstad Mandelpotet fikk 91 av 100 poeng. Det samme poengsummen fikk også anerkjente akevitter som Gammel Opland og Lysholm Linie. Kun to norske akevitter, Løiten Linie og Munch Aquavit, fikk bedre poengsum enn Atlungstad, med 92 poeng. Begge disse er produsert av storebror Arcus. På topp i akevittklassen ligger danske Aalborg Jule Akvavit med 97 poeng.

– Jeg er stolt av at lille Atlungstad når et så høyt nivå blant alle de store i den første internasjonale konkurransen vi deltar i, sier daglig leder for Atlungstad håndverksdestilleri, Romain Jourdan.

Juryen i IWSC skriver følgende om Atlungstad Mandelpotet: «Delicate, floral nose opens to off-dry mouth characterised by vanilla with subtly integrated herbs and spices for clean, balanced, classic style».

Norges eldste brenneri

– Atlungstad er Norges eldste brenneri, men var stengt i en kort periode før produksjonen av potetsprit og akevitt startet opp igjen fra 2014. Fortsatt er vi bare tre ansatte, og dette er en fantastisk anerkjennelse av det arbeidet vi gjør for å ivareta Atlungstads historie og gode produkter, sier Jourdan.

Nordisk trend

Atlungstad Brænderi ligger like ved Mjøsa. (Foto: Atlungstad)
Atlungstad Brænderi ligger like ved Mjøsa. (Foto: Atlungstad)

Romain Jourdan kommer opprinnelig fra Frankrike, og er nyansatt daglig leder i Atlungstad håndverksdestilleri. Han tror den internasjonale populariteten til nordiske varer og småskalaprodusenter nå også kommer akevitten til gode.

– Etter en lang periode hvor internasjonalt trendsettende barer og mikrodestillerier har fokusert på andre sprittyper som bourbon, gin og mezcal, ser vi nå at flere løfter fram den norske akevitten, til og med i land som USA, Skottland og Australia. Nå er tidspunktet for å hevde Atlungstad håndverksdestilleri. Vi går for gull, sier Jourdan.

Atlungstad Brænderi

Atlungstad Brænderi er Norges eldste brenneri. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. Rent vann var viktig til flere av brenneriets prosesser, derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn.

Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.

I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne i 2013, og produksjonen startet opp igjen i 2014.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS