JohannePareliussen (2)
JohannePareliussen (2)

Fra sykehusmat til sørafrikansk gjestehus

Hun forlot lederjobben i Oslo for i stedet å drive et fasjonabelt gjestehus i Cape Town sammen med samboeren. Kokken Johanne Pareliussen hadde en sikker og god jobb som driftsleder på Oslo Universitetssykehus Ullevaal, men ønsket å prøve noe nytt – og havnet som daglig leder for et gjestehus på kysten i Sør-Afrika.

Publisert

Johanne Pareliussen i aksjon på Oslo Universitetssykehus Ullevaal. Nå driver hun gjestehus i Sør-Afrika. (Foto: Morten Holt)

– Den største forskjellen fra å jobbe på Ullevaal til å jobbe på ett lite gjestehus, er at her har mye mer direkte kontakt med kunden. Slik sett får jeg muligheten til å gi hver enkelt gjest en mye mer personlig service, sier Johanne Pareliussen, og legger til:

Johanne Pareliussen og samboer Thomas Framnes.

– Det er også mye lettere å gjøre endringer i driften, siden stedet vi driver er såpass lite. Dette savnet jeg da jeg arbeidet på Ullevaal.

Le Gouverneur Guesthouse

Johanne og samboer Thomas Framnes forlot Norge og overtok Le Gouverneur Guesthouse i august 2014. Gjestehuset ligger i Camps Bay, om lag 10 minutters kjøretur fra sentrum av den sørafrikanske storbyen.

– Det er også bare 10 minutters gange ned til stranden og en fantastisk strandpromenade med gode restauranter, sier hun.

Midt i smørøyet

Grei utsikt mot Caps Bay fra gjestehuset som Johanne Pareliussen driver utenfor Cape Town. (Foto: Privat)

Gjestehuset består av fem rom og leiligheter, deriblant en penthouse-leilighet på hele 100 kvadratmeter med praktfull panoramautsikt utover Atlanterhavet og mot de kjente attraksjonene Lions Head og Table Mountain. Den andre leiligheten med vakker sjøutsikt er på 80 kvadratmeter. – Her våkner du til behagelig bølgebrus og ingen biltrafikk! Vi serverer også frokost på de private balkongene, slik at gjestene kan nyte utsikten og avslappende morgenstund for seg selv, forteller hun.

I tillegg til leilighetene er det tre mindre, men fortsatt i norsk målestokk, store rom.

– Det ene rommet har veranda ut mot vår frodige hage, det andre har utsikt over det kjente fjellet og utsiktspunktet Lions Head, mens det tredje har utsikt mot den majestetiske fjellkjeden 12 Apostles og Atlanterhavet. Rommene har flislagte bad, noe som gir en følelse av å være i ett spa, forklarer Pareliussen.

Kokkeutdanningen kommer godt med

Johanne Pareliussen på forsiden av Horeca i 2012. (Foto: Morten Holt/Layout: Tove Sissel Larsgård)

– Jeg står hovedsakelig for frokosten, mens Thomas hjelper til med serveringen. Vi gikk raskt til investering av en kaffemaskin, da vi selv opplever at det å få ordentlig god kaffe på morgenen er et must for gjestene. Dessuten blir det en del hjemmelaget bakst. Jeg elsker lukten av nybakte rundstykker, og prøver derfor å sette deigen kvelden før (i kjøleskapet). Så baker og steker jeg på morgenen slik at gjestene både kjenner lukten av nybakt og får ferske varer. Jeg lager også egen granola som jeg serverer med frisk frukt og yoghurt, samt ulike varianter av egg. Vi presser også vår egen juice hver morgen, noe våre gjester setter stor pris på.

Må ha svarte i arbeid

– Foruten oss selv har vi tre ansatte. For å kunne få arbeidsvisum her, må du nemlig ha minst 60 prosent svarte sørafrikanere i arbeid. Vi har en gartner, Sam, som order alt i hagen og alt annet generelt vedlikehold.

– Vi er veldig fornøyd med hagen: Den er frodig og privat uten innsyn med et stort basseng for gjestene.

Ivy og Wiky sørger for å holde rommene rene og strøkne, mens Thomas og jeg tar oss av gjestene, forklarer hun.

Fra en av terrassene.

– Hvem er gjestene?

– En stor andel av gjestene kommer fra Tyskland, Nederland og Storbritannia, men vi har så langt også hatt franskmenn, amerikanere, italienere, spanjoler innom. Faktisk har vi hatt noen nordmenn også, noe som alltid er stas, sier den blide gjestehussjefen.

Falt for Sør-Afrika

Le Gouverneur Guesthouse,

– Hvorfor endte dere akkurat her?

– Det startet med at min samboer lekte med tanken på å flytte til Cape Town. Han har vært i Sør-Afrika utallige ganger. I mars 2014 dro vi sammen på ferie hit, og han brukte ferien til «å selge det inn» til meg for alt det var verdt. Da vi kom tilbake til Norge gikk det noen uker før jeg luftet tankene mine til min leder på Ullevål, nevnte at jeg var inne på tanken med å gjøre noe annet. Da sjansen bød seg i slutten av mai 2014, var det nå eller aldri og valget havnet på NÅ! Jeg søkte ett år permisjon fra driftsleder jobben, og fikk det, forteller hun engasjert.

Johanne Pareliussen på Lions Head med utsikt utover Cape Town.

– Cape Town har alt! Med alt mener jeg natur, klima og ikke minst fantastisk mat og drikke. Vi oppdager stadig nye interessante konsepter og koselige restauranter. Hele området rundt Cape Town er omkranset av storslåtte vingarder, som også tilbyr fine dining i en klasse for seg. Og ikke minst er prisene veldig hyggelig for en nordmann, sier Pareliussen, og frister reiselystne nordmenn til sitt paradis på samme lengdegrad som Norge.

Du kan lese mer på stedet på Legouverneur.co.za.

Du kan lese hele artikkelen og se flere bilder fra stedet i magasinet Horeca (nummer 4 2015, utgivelse i juni)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS